ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

Γκαλά της 50ής Επετείου της CCHR
Ο παραγωγός/σκηνοθέτης Kevin Miller παραλαμβάνει το Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της CCHR
Ο εισαγγελέας του Τέξας Andy Vickery παραλαμβάνει το Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της CCHR
Η CCHR συνεργάζεται με τη Χιλιανή νομοθέτη Christina Girardi (δεξιά, πάνω και κάτω) για να προσεγγίσει γονείς, εκπαιδευτικούς, άλλους νομοθέτες και τα ΜΜΕ με τα γεγονότα – προσπάθειες που έχουν ως αποτέλεσμα να ψηφιστεί ένας νόμος για την προστασία των παιδιών από το να εξαναγκαστούν να πάρουν ψυχοφάρμακα ως προϋπόθεση να παρακολουθήσουν το σχολείο.
Δύο άτομα που κάνουν εκστρατεία για τα δικαιώματα παιδιών και γονέων εργάζονται ακούραστα για να αλλάξουν τον νόμο της Χιλής και να προστατέψουν τα παιδιά από την επιβεβλημένη ψυχιατρική αγωγή ως προαπαιτούμενο για να παρακολουθήσουν το σχολείο.

Το 2005, η Χιλή εφάρμοσε το μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα στον πλανήτη για τον προσυμπτωματικό έλεγχο σε σχολεία, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά να έχουν ελεγχθεί από το 2005 έως το 2015. Πολλά από αυτά τα παιδιά που λαμβάνουν αυτό τον προσυμπτωματικό έλεγχο δέχονται μετά συνταγογράφηση για ψυχοτρόπα φάρμακα. Δεν αποτελεί έκπληξη που η χώρα κατατάσσεται ως αυτή με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας παιδιών 15 έως 19 ετών στη Λατινική Αμερική και κατατάσσεται πέμπτη διεθνώς.

Η Hilda Zuñiga, μια βοηθός της Χιλιανής νομοθέτη Christina Girardi, ήξερε ότι κάτι πήγαινε στραβά, καθώς όταν έκανε κοινοτική εργασία, συνάντησε αναστατωμένους γονείς των οποίων τα παιδιά τα είχαν πάρει οι ψυχίατροι χωρίς τη συμφωνία τους. Αυτή και η Girardi έδωσαν περαιτέρω προσοχή σ’ αυτό καθώς βρήκαν τη μία υπόθεση μετά την άλλη από γονείς που απειλούνταν ότι το παιδί τους θα σταματήσει να πηγαίνει στο σχολείο αν δεν πάρει ψυχοτρόπα φάρμακα.

Το πήρε προσωπικά όταν χαρακτήρισαν τον γιο της Zuñiga αυτιστικό και του συνταγογράφησαν Ριταλίνη. Αυτή άρχισε να ερευνά τα φάρμακα και συνάντησε την Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CCHR). Σύντομα έκανε τον γιο της να σταματήσει τα φάρμακα και βρήκε εναλλακτικές λύσεις γι’ αυτόν.

Αλλά δεν ήταν αρκετό να βοηθήσει απλώς τον γιο της. Άρχισε να προσεγγίζει την κοινότητα για να διαφωτίσει άλλους. Η Zuñiga και η Girardi διοργάνωσαν σεμινάρια για γονείς και δασκάλους στην πρωτεύουσα, το Σαντιάγο της Χιλής. Ωστόσο, όταν οι πλέον διαφωτισμένοι γονείς αρνήθηκαν να δώσουν τα φάρμακα στα παιδιά τους, δέχτηκαν την απειλή ότι τα παιδιά τους θα αποβάλλονταν από το σχολείο. Έτσι, ξεκίνησε μια αποστολή για να αλλάξει τους νόμους περί εκπαίδευσης της Χιλής. Οι δύο γυναίκες συγκέντρωσαν τεκμήρια για τα δεδομένα των ψυχοφαρμάκων και των επιπτώσεών τους στα παιδιά και ενημέρωσαν άλλους νομοθέτες της Χιλής, καθώς και το κοινό. Ως μέρος μιας κοινοβουλευτικής ομάδας εργασίας, πρότειναν τροπολογίες στον εκπαιδευτικό νόμο το 2016. Ωστόσο, αυτό απαίτησε διαφώτιση, σεμινάρια, τα ΜΜΕ και συναντήσεις για να διαλύσουν το «νέφος» της παραπληροφόρησης. Σε τελική ανάλυση, η Zuñiga και η Girardi προσέγγισαν πάνω από 2,1 εκατομμύρια άτομα μέσα από περισσότερα από 180 σεμινάρια και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ στην εθνική τηλεόραση με το CNN Chile, CHV Noticias και το Channel 13. Τελικά, η πρώτη τροπολογία για τα δημόσια σχολεία ψηφίστηκε ομόφωνα το 2018 και ακολούθησαν οι τροπολογίες για τα ιδιωτικά σχολεία το 2019. Τώρα η λήψη ψυχοφαρμάκων δεν μπορεί να απαιτηθεί από ένα παιδί ώστε να πηγαίνει στο σχολείο. Χάρη στη Zuñiga και την Girardi, οι Χιλιανοί γονείς μπορούν τώρα να επιλέξουν την αγωγή για τη φροντίδα υγείας του παιδιού τους.Ενώ το ECT μπορεί να φαίνεται λιγότερο κτηνώδες σήμερα (στη φωτογραφία) σε σχέση με το φιλμ της δεκαετίας του 1960 Στη Φωλιά του Κούκου, η ζημιά είναι η ίδια σήμερα –ή χειρότερη– λόγω των μυοχαλαρωτικών που χρησιμοποιούνται.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΣΗ
Λάβετε Συμμετοχή στην Εκστρατεία μας να Σταματήσουμε το ECT

Γίνετε μέλος της CCHR για να σταματήσετε τη βάρβαρη πρακτική της ηλεκτροσπασμοθεραπείας (ECT) –ονομάζεται επίσης θεραπεία με ηλεκτροσόκ– σε όλο τον κόσμο. Κάνοντας την αναγκαιότητα να υψώσουμε τις φωνές μας πιο επιτακτική, η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση συνιστά να χρησιμοποιηθεί το ECT σε παιδιά και εφήβους που «δεν ανταποκρίνονται» σε ψυχοφάρμακα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το ηλεκτροσόκ των εφήβων από την ηλικία των 13 για τουλάχιστον τρεις «διαταραχές», παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία κλινική δοκιμή από τον κατασκευαστή της μηχανής του ECT που να αποδεικνύει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Η αγωγή με ηλεκτροσόκ είναι μια απαρχαιωμένη αγωγή που εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1930 η οποία στέλνει σοκ ηλεκτρικού ρεύματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας μια τονικοκλονική κρίση. Συνδέεται με πολλές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απώλειας μνήμης, γνωστικών προβλημάτων, συμπτωμάτων μανίας, παρατεταμένων κρίσεων, καρδιακών προβλημάτων, εγκεφαλικής βλάβης, και ακόμα και με τον θάνατο.

Η CCHR κάνει μια εκστρατεία για να σταματήσει η χρήση του ECT σε όλο τον κόσμο. Μάθετε περισσότερα και υπογράψτε το αίτημά μας στο cchrint.org/electroshock.


ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η CCHR βασίζεται σε συνδρομές και δωρεές προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και να αποκαταστήσει την ηθική στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αλλαγή στο πεδίο της ψυχικής υγείας, γίνετε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση περισσοτέρων από 180 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις βίαιες πρακτικές των ψυχιάτρων.

DOWNLOADS