10 ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ

Η ιδέα του ηλεκτροσόκ ήρθε από τον ψυχίατρο Ούγκο Τσερλέτι (πάνω), που είδε γουρούνια στην Ιταλία να γίνονται πιο πειθήνια και έτσι πιο εύκολα για σφαγή μετά το ηλεκτροσόκ.
Η ιδέα του ηλεκτροσόκ ήρθε από τον ψυχίατρο Ούγκο Τσερλέτι (πάνω), που είδε γουρούνια στην Ιταλία να γίνονται πιο πειθήνια και έτσι πιο εύκολα για σφαγή μετά το ηλεκτροσόκ.
Η ιδέα της ηλεκτροσπασμοθεραπείας (ECT) αναπτύχθηκε το 1938 ως «θεραπεία» για να κάνει τους ανθρώπους πιο πειθήνιους, και αυτή η βάρβαρη πρακτική χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Αυτά είναι τα γεγονότα που χρειάζεται να γνωρίζετε για να βοηθήσετε στην απαγόρευση της χρήσης της ηλεκτροσπασμοθεραπείας:

 1. Το ηλεκτροσόκ εφευρέθηκε από τον Ιταλό ψυχίατρο Ούγκο Τσερλέτι το 1938, αφότου είδε τα γουρούνια να δέχονται ηλεκτροσόκ πριν από τη σφαγή, κάνοντάς τα πιο πειθήνια πριν να τα σκοτώσει. Αυτό τον ενέπνευσε να δοκιμάσει την ίδια «θεραπεία» σε ανθρώπους.
 2. Περισσότερα από 80 χρόνια μετά από την εφεύρεσή του, οι ψυχίατροι παραδέχονται ότι ακόμα δεν ξέρουν πώς «λειτουργεί». Μεταξύ των προτεινόμενων θεωριών είναι ότι το ECT «προκάλεσε ένα καλό είδος εγκεφαλικής βλάβης».
 3. Οι ψυχίατροι ισχυρίζονται ότι το σύγχρονο ECT δεν είναι τόσο βάρβαρο όσο το ηλεκτροσόκ που απεικονίζεται στην ταινία Στη Φωλιά του Κούκου. Αλλά η τάση του σύγχρονου ECT είναι υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής (δεκαετία του 1960) όταν τα κόκαλα των ασθενών έσπαγαν από βίαιους σπασμούς κατά τη διάρκεια της «αγωγής».
 4. Σήμερα οι ασθενείς σπάνια υποφέρουν από σπασμένα κόκαλα, επειδή χορηγούνται πρώτα «μυοχαλαρωτικά», κάνοντας το ECT να μοιάζει λιγότερο βάρβαρο. Ωστόσο, το μυοχαλαρωτικό από μόνο του μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αποδεδειγμένα προκαλεί καρδιακή ανακοπή και είναι δυνητικά θανάσιμο και/ή προκαλεί μοιραίες αλλεργικές αντιδράσεις.
 5. Η σύγχρονη θεραπεία με ηλεκτροσόκ παραδίδει έναν παλμό ρεύματος στον εγκέφαλο που είναι 7,5 φορές πιο δυνατός από τους ηλεκτρικούς φράχτες που χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν τις αρκούδες. Όμως οι ψυχίατροι ασκούν πίεση σε νομοθέτες για την αυξημένη χρήση του σε παιδιά.
Περισσότερα από 80 χρόνια μετά από την εφεύρεσή του, οι ψυχίατροι παραδέχονται ότι ακόμα δεν ξέρουν πώς «λειτουργεί».
 1. Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (APA) ζήτησε από ρυθμιστές του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να διευρύνουν την άδεια για τη χρήση του ECT σε παιδιά.
 2. Μέσα από τον Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης στις ΗΠΑ, φανερώθηκε ότι 19 πολιτείες υποβάλλουν σήμερα παιδιά σε ηλεκτροσόκ, και 7 πολιτείες κάνουν ηλεκτροσόκ σε παιδιά ηλικίας 0 έως 5 ετών.
 3. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη χρήση του ECT σε ανηλίκους, και έτσι αυτό θα πρέπει να απαγορευτεί με νομοθεσία».
 4. Το ηλεκτροσόκ χρησιμοποιείται επίσης σε έγκυες γυναίκες με μια μελέτη που δείχνει ότι το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας ήταν 7,1%.
 5. Ο FDA δεν έχει απαιτήσει ποτέ καμία κλινική δοκιμή που να αποδεικνύει την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα της αγωγής.

 6. ΓΕΓΟΝΟΤΑ

  ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

  Η περασμένη χρονιά έφερε εξάπλωση και μεγαλύτερη εμβέλεια στο μήνυμα της CCHR. Ορίστε οι στατιστικές:

  502.022

  ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙΑ

  διανεμήθηκαν τα οποία αποκάλυψαν την αλήθεια πίσω από τις κακοποιήσεις στο πεδίο της ψυχικής υγείας

  118

  ΧΩΡΕΣ

  από τις οποίες έγιναν παραγγελίες για τα υλικά της CCHR

  157

  ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

  ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ, αποκαλύπτοντας την πραγματική πηγή της κακοποίησης στο πεδίο ψυχικής υγείας

  20.920

  ΑΤΟΜΑ

  περιηγήθηκαν στο Μουσείο «Ψυχιατρική: Μια Βιομηχανία Θανάτου» της CCHR στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια, αυτή τη χρονιά

  1.853

  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  κατά της ψυχιατρικής κακοποίησης διεξάχθηκαν για να δώσουν φωνή στους αδύναμους  ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

  Ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η CCHR βασίζεται σε συνδρομές και δωρεές προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και να αποκαταστήσει την ηθική στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αλλαγή στο πεδίο της ψυχικής υγείας, γίνετε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση περισσοτέρων από 180 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις βίαιες πρακτικές των ψυχιάτρων.

DOWNLOADS