Πώς Βλάπτονται οι Καλλιτέχνες: Η Ψυχιατρική Καταστρέφει τη Δηµιουργικότητα

Κάθε σπουδαίος πολιτισμός έχει και τα σπουδαία μυαλά του: τους αληθινούς καλλιτέχνες. Από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, κατά την εποχή της Αναγέννησης έως και σήμερα, η ανθρωπότητα τιμά τους άντρες και τις γυναίκες με εξαιρετικές καλλιτεχνικές ικανότητες.

Όπως είπε και ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Τζέιμς, «είναι η τέχνη που δημιουργεί τη ζωή». Τα λόγια του αληθεύουν και σήμερα, γιατί πράγματι οι καλλιτέχνες είναι αυτοί που ονειρεύονται το μέλλον μας και δημιουργούν την πραγματικότητα του αύριο. Βεβαίως, το ίδιο κάνουν και οι μηχανικοί και επιχειρηματίες και οραματιστές σε άλλους τομείς, αλλά σε μεγάλο βαθμό το μέλλον που δημιουργούν περιστρέφεται γύρω από την υλική μας ευημερία. Αλλά οι καλλιτέχνες είναι αυτοί που ανυψώνουν το πνεύμα, που μας κάνουν να γελάμε και να κλαίμε και μπορούν ακόμη και να διαμορφώσουν το πνευματικό μέλλον του πολιτισμού μας. Είναι οι καλλιτέχνες που δημιουργούν τη ζωή.

Έτσι εξηγείται λοιπόν γιατί οι καλλιτέχνες παραμένουν οι αγαπημένοι του κόσμου σε όλο τον πλανήτη.

Δυστυχώς, πολλούς από αυτούς τους χάσαμε πολύ σύντομα κι αυτό μας έκανε φτωχότερους. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε θρηνήσει όλοι τον πρόωρο θάνατο μεγάλων καλλιτεχνών που έκαναν τη ζωή μας πιο πλούσια και πιο όμορφη, αλλά έφυγαν πριν ολοκληρώσουν το έργο τους. Διασημότητες της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, του θεάτρου και της μουσικής, ονόματα όπως του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα Αντουανέν Αρτό, της τραγουδίστριας της τζαζ Μπίλι Χόλιντει, της Τζούντι Γκάρλαντ, της Μέριλιν Μονρό, της Βίβιαν Λι, του Κερτ Κομπέιν, του Μάικλ Χάτσενς, του Φιλ Χάρτμαν και πολλών άλλων.

Βλέποντας αυτόν το μικρό κατάλογο ονομάτων θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η ζωή των καλλιτεχνών είναι αναπόφευκτα ταραχώδης και ότι για μερικούς, η πίεση της επιτυχίας είναι δυσβάσταχτη. Επίσης, θα ήταν εύκολο να πιστέψει κανείς ότι για να είναι κάποιος πετυχημένος καλλιτέχνης θα πρέπει να είναι νευρωτικός ή να έχει περάσει μια τραγωδία στη ζωή του.

Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια.

Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, κρυφές επιρροές εργάστηκαν για να εξασφαλίσουν ότι η έκβαση θα είναι θανατηφόρα. Η αλήθεια είναι ότι, σε κάθε έναν από αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες και σε πολλούς άλλους που μας άφησαν προσφέρθηκε «βοήθεια». Όμως προδόθηκαν και στάλθηκαν σε ένα μονοπάτι που τους οδήγησε κατευθείαν στην καταστροφή τους.

Αυτή η προδοσία προήλθε από την άμεση ή έμμεση επιρροή των ψυχιάτρων ή των ψυχολόγων, που ισχυρίστηκαν ότι θα βοηθήσουν αλλά στην πραγματικότητα άσκησαν τέτοια καταστροφική επίδραση που άφησε αυτούς τους καλλιτέχνες κατεστραμμένους ή νεκρούς, αφού τους στέρησαν τη δύναμη και την αυτοπεποίθησή τους.

Σήμερα είναι ακόμη πιο επιτακτικό να ακουστεί αυτό το μήνυμα και να γίνει κατανοητό γιατί οι επιθέσεις κατά των καλλιτεχνών έχουν αυξηθεί τόσο σε αριθμό όσο και σε αποτελεσματικότητα. Στο οπλοστάσιο τώρα περιλαμβάνεται μια σειρά από θανάσιμα φάρμακα που μεταμφιέζονται ως θεραπείες, όπως γινόταν κάποτε και με την προμετωπιαία λοβοτομή. Στο Χόλιγουντ, στη Μέκκα της βιομηχανίας ψυχαγωγίας, τα ψυχοτρόπα εθιστικά φάρμακα/ναρκωτικά έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος σε δημιουργικές ζωές.

Εκτός από την καταστροφή που σπέρνουν στις τάξεις των ίδιων των καλλιτεχνών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι: Οι καλλιτέχνες δημιουργούν το μέλλον του πολιτισμού μας.

Είναι αυτό το μέλλον που αντιμετωπίζουμε; Ένα μέλλον στο οποίο θα ακολουθούμε αυτούς τους ηγέτες της κοινής γνώμης στο γενναίο νέο θεραπευτικό κόσμο με τις δημιουργικές προσωπικότητες σε κατάσταση αναισθησίας, με διαλυμένες οικογένειες, με ζωές που σπαταλιούνται άσκοπα και ανθρώπους που αυτοκαταστρέφονται;

Αν αυτό ακούγεται ως κινδυνολογία, ας εξετάσουμε τους αριθμούς που ακολουθούν. Μας δείχνουν τι μας επιφυλάσσει το μέλλον αν δε γίνουν άμεσα δραστικές αλλαγές: Σήμερα, περισσότερα από 20 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν συνταγογραφούμενα ψυχοτρόπα ψυχοφάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, για τα οποία οι υπηρεσίες ελέγχου φαρμάκων τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να προκαλούν τάσεις αυτοκτονίας και βίαιη συμπεριφορά. Πράγματι, η αυξανόμενη συχνότητα των ξεσπασμάτων ένοπλης βίας στα σχολεία και η εγκληματικότητα μεταξύ των εφήβων μπορούν να αναχθούν στη διάδοση αυτών των φαρμάκων τα οποία τους έχουν συνταγογραφηθεί. Σε εκατομμύρια επίσης συνταγογραφούνται διεγερτικά που είναι πιο ισχυρά από την κοκαΐνη.

Μεταξύ αυτών των εκατομμυρίων, σκεφτείτε πόσοι δυνητικά μεγάλοι καλλιτέχνες δεν πρόκειται ποτέ να εκπληρώσουν το πεπρωμένο τους. Και πόσο θα υποφέρει ο πολιτισμός μας από την απουσία τους.

Θρηνούμε τους μεγάλους καλλιτέχνες που χάσαμε πολύ νωρίς. Ας μην θρηνήσουμε ακόμα περισσότερους.

Η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς προετοιμάζει μελέτες και υλικά που προσφέρουν σε συγγραφείς και σεναριογράφους τις τελευταίες πληροφορίες και δεδομένα για το θέμα της ψυχιατρικής. Σ’ αυτά τα υλικά περιλαμβάνονται: το βιβλίο Shadowland, που είναι η ιστορία της ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ, εκπληκτικά αποδεικτικά στοιχεία από την εκπομπή «60 Λεπτά» της Αυστραλίας, που βραβεύτηκε γι’ αυτό το πρόγραμμα, καθώς και μελέτες για περιπτώσεις που εμφανίστηκαν σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν από το Κανάλι 4 του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Γερμανία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Στην πραγματικότητα, η διεθνής έδρα της CCHR που βρίσκεται στην καρδιά του Χόλιγουντ, στη Λεωφόρο Σάνσετ, φιλοξενεί στο υπερσύγχρονο μουσείο της τη μόνιμη έκθεση Ψυχιατρική: Μια Βιομηχανία Θανάτου, με 14 μοναδικά ντοκιμαντέρ σχετικά με διάφορες πτυχές της ψυχιατρικής – από τη σκοτεινή ιστορία της μέχρι το ρόλο που διαδραμάτισε στο Ολοκαύτωμα και από τα απεχθή προγράμματα εθνοκάθαρσης, απαρτχάιντ και ρατσισμού μέχρι τις επιβλαβείς και συχνά μοιραίες επιπτώσεις των θεραπειών της με εθιστικά ψυχοτρόπα φάρμακα, ηλεκτροσόκ, ψυχοχειρουργική και διεγερτικά που χρησιμοποιούνται για το ντοπάρισμα των παιδιών.

Το Μουσείο και οι επί δεκαετίες έρευνες της CCHR αποτελούν πηγές δεδομένων για σεναριογράφους του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου καθώς και για συγγραφείς. Σας καλούμε να εργαστείτε μαζί μας για την περαιτέρω διάδοση αυτών των πληροφοριών και για την προστασία των καλλιτεχνών που χρειάζονται βοήθεια, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον μας δε θα προδωθεί.


Φιλικά,

Γιαν Ίστγκεϊτ,
Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτών
για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς

Μπρους Γουάισμαν,
Πρόεδρος
της CCHR στις Ηνωμένες Πολιτείες
 

Αν Άρτσερ
Ηθοποιός

Ντέιβιντ Κάμπελ
Συνθέτης,
ενορχηστρωτής

Ρέιβεν Κέιν Κάμπελ
Τραγουδιστής, συνθέτης,
θεατρικός συγγραφέας

Νάνσι Κάρτραϊτ
Ηθοποιός, συγγραφέας 

Τσικ Κορία
συνθέτης τζαζ, πιανίστας

Άιζακ Χέιζ
Συνθέτης, μουσικός,
ηθοποιός

Τζόφρι Λιούις
Ηθοποιός

Τζουλιέτ Λιούις
Ηθοποιός

Τζον Νοβέλο
Συνθέτης, μουσικός

Ντέιβιντ Πόμερανζ
Τραγουδιστής, συνθέτης

Χάριετ Σοκ
Συνθέτης,
τεχνικός ήχου

 


DOWNLOADS