Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα (CCHR) ιδρύθηκε το 1969 για να ερευνήσει και να φέρει στο φως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων από την ψυχιατρική και για να ξεκαθαρίσει το πεδίο της ψυχικής υγείας. Για περισσότερο από έναν αιώνα η ψυχιατρική θεωρούσε ότι μιας και τα πνευματικά θέματα και η διάνοια δεν μπορούν να μετρηθούν με όργανα άρα δεν υπάρχουν και δεν ανήκουν στον τομέα της θεραπείας της ψυχικής υγείας.

Η τυπική άσκηση της ψυχιατρικής σήμαινε ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζονταν ως ζώα – στερημένοι των νομίμων δικαιωμάτων και των υπαρχόντων τους, κακοποιημένοι και υπό περιορισμό κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες. Οι τρόφιμοι τρομοκρατούνταν με θεραπείες ηλεκτροσόκ, που χρησιμοποιούνταν συχνά ως ποινή και χωρίς τη συναίνεσή τους. Ψυχιατρικές λοβοτομές και άλλες ψυχοχειρουργικές μέθοδοι κατέστρεφαν τη διάνοια και τη ζωή των ανθρώπων. Χρησιμοποιούνταν ισχυρά νευροληπτικά (νευροκατασταλτικά) φάρμακα που προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα και έκαναν τους ασθενείς υποτονικούς, απαθείς και λιγότερο ζωηρούς. Επιπλέον, οι ασθενείς έπεφταν θύματα βιαιοπραγίας και σεξουαλικής κακοποίησης – και όλα αυτά με το πρόσχημα της «θεραπείας». Κάθε ισχυρισμός επιστημονικής βάσης ήταν μια φάρσα.

Θυμηθείτε την ιστορία της ηθοποιού του Χόλιγουντ Φράνσις Φάρμερ, η οποία για μια περίοδο έξι ετών τη δεκαετία του 1940 εμφανίστηκε σε δεκαοκτώ ταινίες, τρία έργα στο Μπρόντγουεϊ και τριάντα δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές. Και όλα αυτά πριν από την ηλικία των είκοσι επτά ετών. Τότε, μετά από μια σειρά αποτυχημένων σχέσεων και εθισμένη στις αμφεταμίνες που έπαιρνε για να ελέγχει το βάρος της, η Φάρμερ εισήχθη στο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον. Βιάστηκε από νοσηλευτές, εκπορνεύθηκε από το προσωπικό του νοσοκομείου προς τους στρατιώτες μιας κοντινής στρατιωτικής βάσης, την κλείδωσαν σε ένα κλουβί, την υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ, σε θεραπείες με σοκ ινσουλίνης και σοκ με παγωμένα λουτρά, της χορήγησαν ισχυρά κατασταλτικά ψυχοφάρμακα και την υπέβαλαν σε ψυχοχειρουργική. Έτσι, καταστράφηκε η προσωπικότητα και η καριέρα της Φράνσις Φάρμερ.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους, η Φάρμερ επιβίωσε και μπόρεσε να περιγράψει τις εμπειρίες της: «Ποτέ μην επιτρέψετε στον εαυτό σας την παρήγορη σκέψη ότι όλος αυτός ο τρόμος έχει περάσει. Γιατί σήμερα ξεπροβάλλει απειλητικά, τόσο μεγάλος και κακόβουλος όσο και την εποχή του άθλιου Μπέντλαμ. Αλλά θα πρέπει να συνδέσω τις φρικαλεότητες, καθώς τις θυμάμαι, με την ελπίδα ότι κάποια δύναμη υπέρ της Ανθρωπότητας θα μπορούσε να δράσει για να ανακουφίσει για πάντα τα ατυχή αυτά πλάσματα που βρίσκονται ακόμη φυλακισμένα στις πίσω πτέρυγες των παρακμασμένων ιδρυμάτων».

Η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι αυτή η δύναμη.

Την εμπνεύστηκε ο ανθρωπιστής Λ. Ρον Χάμπαρντ – ο οποίος εντόπισε την κακομεταχείριση που είναι συνυφασμένη με τις πράξεις της ψυχιατρικής όταν είπε: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ομάδα με επιρροή που να έχει σκοπό της την υποβάθμιση του Ανθρώπου». Η CCHR σήμερα είναι ο πλέον ισχυρός διεθνής φύλακας ο οποίος ελέγχει την ψυχιατρική.

Ιδρύθηκε από την Εκκλησία της Σαηεντολογίας ως ανεξάρτητη κοινωνική μεταρρυθμιστική ομάδα και συνιδρυτής της είναι ο Δρ. Τόμας Σαζ, ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής. Η CCHR είναι υπεύθυνη για πολλές εκατοντάδες διεθνείς μεταρρυθμίσεις που κατακτήθηκαν χάρη στις μαρτυρίες της ενώπιον νομοθετικών σωμάτων, στις δικές τις δημόσιες έρευνες σχετικά με τις απάτες της ψυχιατρικής και στο έργο της με τα μέσα ενημέρωσης, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και κρατικούς λειτουργούς.

Χάρη στις προσπάθειες της CCHR, χιλιάδες θύματα κακοποίησης έχουν διασωθεί, ασθενείς ανέκτησαν τα νομικά και πολιτικά τους δικαιώματα, νόμοι υπέρ της ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν απαγορεύσει την αυθαίρετη χρήση της θεραπείας με ηλεκτροσόκ, της ψυχοχειρουργικής, της θεραπείας με βαθειά νάρκωση και με σοκ ινσουλίνης. Τώρα, υπάρχει νομοθεσία που εξασφαλίζει ότι ο βιασμός ασθενών από ψυχιάτρους παραπέμπεται στα ποινικά δικαστήρια, καθώς και πολλές εκατοντάδες άτομα που έχουν πληγεί από ψυχιατρικές «θεραπείες» έχουν αποζημιωθεί. Διεθνώς, οι υπηρεσίες επιβολής φαρμακευτικών προτύπων προειδοποιούν για τους κινδύνους των ψυχοτρόπων φαρμάκων.

Ωστόσο, η ισχύς των ψυχιάτρων οι οποίοι αναγκάζουν τους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους πολύ επικίνδυνα ψυχοτρόπα φάρμακα μας οδηγεί όλο και βαθύτερα σε μια κουλτούρα ναρκωτικών και στην υπονόμευση της ενότητας της οικογένειας. Σε είκοσι εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά τα οποία προκαλούν βίαιη και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Σ’ αυτά, περιλαμβάνονται παιδιά μικρότερα του ενός έτους στα οποία συνταγογραφούνται ψυχοτρόπα φάρμακα. Σε εκατομμύρια ακόμη νέους συνταγογραφείτε ένα διεγερτικό που είναι πιο ισχυρό και από την κοκαΐνη. Έτσι, το έργο της CCHR παραμένει φοβερά δύσκολο και ο ρόλος της ως φύλακα για την πρόληψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκτά ακόμη πιο ζωτική σημασία.

Για πολλά θύματα της ψυχιατρικής, η CCHR είναι η μόνη τους ελπίδα, η μοναδική ομάδα που είναι πρόθυμη να ακούσει και που δε θα αποδώσει τις σοβαρές καταγγελίες τους στις «ψευδαισθήσεις» της «ψυχικής ασθένειας». Μέσω του έργου τής CCHR έχουν σωθεί αμέτρητες ζωές ή άτομα έχουν διασωθεί από τον προσωπικό ξεπεσμό που ακολουθεί την ψυχιατρική θεραπεία.

Σήμερα, η CCHR συνεχίζει περήφανα το ρόλο της ως φύλακα, με περισσότερα από 250 παραρτήματα σε 34 χώρες – αριθμοί που συνεχώς αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Συμμετέχει ολόψυχα στον παγκόσμιο αγώνα για την αξιοπρέπεια και την ευπρέπεια του Ανθρώπου. Περισσότερο επιτακτικό από ποτέ, το έργο της CCHR θα ολοκληρωθεί μόνο όταν οι δόλιες πρακτικές της ψυχιατρικής απαλειφθούν και κληθεί να απολογηθεί για τις επιβλαβείς θεραπείες της και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Φιλικά,


Γιαν Ίστγκεϊτ
, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτών
για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς

DOWNLOADS