Κεφάλαιο 5: Πλασάρισμα σε εκείνους που χορηγούν συνταγές

Από τη στιγμή που τα ψυχοτρόπα φάρματα δεν μπορούν να πουληθούν στο κοινό χωρίς ιατρική συνταγή, οι φαρμακευτικές εταιρείες προσλαμβάνουν ψυχιάτρους για να προωθήσουν αυτά τα φάρμακα για λογαριασμό τους συνταγογραφώντας τα στους ασθενείς τους. Και μέσα απ’ αυτή την επίσημη πλέον έγκριση, οι φαρμακευτικές εταιρείες βγάζουν δισεκατομμύρια.

Ένας κορυφαίος ψυχίατρος, καθηγητής πανεπιστημίου, μπορεί να βγάλει πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια το χρόνο από τη συνεργασία του με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι οι ψυχίατροι διαφημίζουν με ενθουσιασμό τα ψυχοτρόπα φάρμακα στους ακαδημαϊκούς κύκλους και στους συνεργάτες και φίλους τους και υπογράφουν την εγκυρότητα μελετών στις οποίες δε συμμετείχαν ποτέ. Κατόπιν, οι μελέτες αυτές δημοσιεύονται.

Χάρη στη συνεχή διαφήμιση εκ μέρους των ψυχιάτρων, οι συνταγές για ψυχοτρόπα φάρμακα έχουν διεισδύσει και καθιερωθεί όχι μόνο στο χώρο της ψυχιατρικής αλλά και σε ολόκληρο το ιατρικό επάγγελμα.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Με πάνω από 300 εκατομμύρια συνταγές για ψυχοτρόπα φάρμακα να χορηγούνται καθημερινά, οι ψυχίατροι που συνταγογραφούν τα περισσότερα, αμείβονται αδρά για το γεγονός ότι ανοίγουν νέες αγορές.

DOWNLOADS