ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΝΙΚΩΝ

Μια διαδήλωση της CCHR στη Σκωτία
Η Jan Eastgate, ο Αιδ. Fred Shaw και ο Alfreddie Johnson με τον Επίσκοπο Desmond Tutu στη Νότια Αφρική
Η CCHR αποκαλύπτει τη Θεραπεία με Βαθύ Ύπνο
Μια διαμαρτυρία της CCHR στη Σκωτία (πάνω)· η Jan Eastgate, ο Αιδ. Fred Shaw και ο Αιδ. Alfreddie Johnson με τον Επίσκοπο Desmond Tutu στη Νότια Αφρική (κάτω αριστερά)· η CCHR εκθέτει τη Θεραπεία με Βαθύ Ύπνο (κάτω δεξιά).
Για να σας δώσουμε μια γεύση του έργου που κάνει η CCHR, ας δούμε τα πολλά επιτεύγματα της CCHR στα πρώτα 50 χρόνια της.

Μετά την ίδρυσή της το 1969, η πρώτη υπόθεση κακοποίησης που ανέλαβε η CCHR ήταν ο Ούγγρος πρόσφυγας Victor Gyory που κρατήθηκε ακουσίως στο Κρατικό Νοσοκομείο Haverford στην Πενσιλβάνια, αφότου οι ψυχίατροι διέγνωσαν το «βάβισμά του σε γλώσσες» ως «σχιζοφρένεια». Του χορηγήθηκαν φάρμακα και δέχθηκε ηλεκτροσόκ παρά τη θέλησή του. Η CCHR κατέθεσε ένα ένταλμα habeas corpus, ο Δρ Szasz κατέθεσε ότι το «βάβισμα» του Gyory ήταν η ομιλία ουγγρικών και η CCHR εξασφάλισε την απελευθέρωση του Gyory από το νοσοκομείο.

Στο απαρτχάιντ της δεκαετίας του 1970 στη Νότια Αφρική, η CCHR αποκάλυψε τους ψυχιάτρους που φυλάκιζαν 10.000 μαύρους, τους χρησιμοποιούσαν ως σκλάβους και τους έκαναν ηλεκτροσόκ χωρίς αναισθητικό. Η CCHR τούς κατήγγειλε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ερεύνησε τα στρατόπεδα και εξέδωσε μια αναφορά το 1983, δηλώνοντας ότι «... σε κανένα άλλο πεδίο της ιατρικής … δεν καλλιεργείται από τον ρατσισμό τόσο πολύ η περιφρόνηση προς το άτομο όσο στην ψυχιατρική».

Μετά την πτώση του απαρτχάιντ, η CCHR προκάλεσε τη διεξαγωγή μιας εθνικής έρευνας για τον ψυχιατρικό ρατσισμό και κατέθεσε στην Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης της Νότιας Αφρικής με ένα υπόβαθρο για μελέτες πνευματικής υγείας το οποίο βοήθησε να εδραιωθεί και να διαιωνιστεί το απαρτχάιντ και ο ρόλος της ψυχιατρικής στην κατάχρηση του απαρτχάιντ.

Για μια δεκαετία, η CCHR ερεύνησε και αποκάλυψε τη Θεραπεία με Βαθύ Ύπνο (DST) στο Ιδιωτικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Χέλμσφορντ στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Οι ασθενείς έπεφταν αναίσθητοι με ναρκωτικά και δεχόντουσαν ηλεκτροσόκ σε καθημερινή βάση – 48 πέθαναν. Το αποτέλεσμα ήταν μια απαγόρευση της διαδικασίας και ποινική δίωξη για ψυχιάτρους που χρησιμοποιούν DST.

Αφότου η CCHR εξέθεσε απάνθρωπες συνθήκες στα ιταλικά άσυλα, 97 κλείστηκαν και οι ασθενείς σώθηκαν.

Το 1991, η CCHR βοήθησε να γίνουν ακροάσεις του FDA για αντικαταθλιπτικά και για τη σύνδεσή τους με αυτοκτονικές και δολοφονικές αντιδράσεις σε χρήστες. Ο FDA εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση «μαύρου κουτιού» ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αυτοκτονικές σκέψεις και ενέργειες σε άτομα 24 ετών και νεότερα.

Το 2004, η CCHR ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εξασφάλισαν έναν νόμο Ασφάλειας μέσω Απαγόρευσης της Παιδικής Φαρμακευτικής Αγωγής που απαγόρευσε στα σχολεία να εξαναγκάζουν παιδιά σχολικής ηλικίας να παίρνουν συνταγογραφούμενα ψυχοτρόπα φάρμακα ως προϋπόθεση για τη σχολική εκπαίδευσή τους.

Στη Γερμανία, η CCHR διερεύνησε και εξέθεσε τον ρόλο των ψυχιάτρων στην ευθανασία και το Ολοκαύτωμα. Το 2010, ο Δρ Frank Schneider, Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ψυχιατρικής, Ψυχοθεραπείας και Ψυχοσωματικών, έγραψε μια απολογία και ομολόγησε ότι οι Γερμανοί ψυχίατροι «είπαν ψέματα και εξαπάτησαν τους ασθενείς υπό τη φροντίδα τους και τις οικογένειές τους. Τους ανάγκασαν να υποβληθούν σε στείρωση, οργάνωσαν τους θανάτους τους, διέπραξαν ακόμα και θανατώσεις οι ίδιοι. Επίσης, δολοφόνησαν και κατέστησαν διανοητικά ανάπηρα παιδιά σε περισσότερα από 30 ψυχιατρικά και παιδιατρικά νοσοκομεία».

«Σε κανένα άλλο πεδίο της ιατρικής … δεν καλλιεργείται από τον ρατσισμό τόσο πολύ η περιφρόνηση προς το άτομο όσο στην ψυχιατρική».

Το 2018, αφού η CCHR είχε εργαστεί επί χρόνια με τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει τη χρήση εξαναγκασμού στην ψυχιατρική το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέδωσε ένα ψήφισμα το οποίο περιλάμβανε ότι «οι πολιτικές που επιτρέπουν τη χρήση εξαναγκασμού και τις παρεμβάσεις διά της βίας … καταργούνται» και ότι «τα κράτη πρέπει να δουν από μια νέα οπτική γωνία και να αναγνωρίσουν ότι αυτές οι πρακτικές συνιστούν βασανιστήρια».

Για τα τελευταία 30 χρόνια, η CCHR έχει ερευνήσει την ψυχιατρική απάτη, όπως την τιμολόγηση για την σεξουαλική κακοποίηση των ασθενών από αυτούς ως «θεραπεία». Η CCHR συνέβαλε στη διασφάλιση 28 νόμων που καθιστούν τη σεξουαλική κακοποίηση των ασθενών από επαγγελματία ψυχικής υγείας, ένα ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση.

Σχεδόν 200 νόμοι και αναρίθμητες διατάξεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τομέα της ψυχικής υγείας μαρτυρούν το πάθος και την επιμονή των μελών, των συνεργατών και των υποστηρικτών της CCHR.


ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η CCHR βασίζεται στις συνδρομές και τις δωρεές προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και να αποκαταστήσει την ηθική στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αλλαγή στο πεδίο της ψυχικής υγείας, γίνετε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση περισσοτέρων από 180 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις βίαιες πρακτικές των ψυχιάτρων.

DOWNLOADS