Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Η Πρόεδρος της CCHR Ρωσίας Tatyana Malchikova δίνει συνέντευξη έξω από την εκπαιδευτική έκθεση Ψυχιατρική: Μια Βιομηχανία Θανάτου.
Πώς η CCHR Ρωσίας σταμάτησε το νομοσχέδιο που θα είχε χωρίσει οικογένειες και θα έθετε υπό την επήρεια ναρκωτικών το μέλλον ενός έθνους.

Πρόσφατα, στην κεντροδυτική Ρωσία, ένας ψυχολόγος μπήκε σε μια τάξη και έδωσε εντολή στους μαθητές να σχεδιάσουν την εικόνα ενός ανθρώπου. Μετά, κάλεσε τους γονείς για να λάβουν τα «αποτελέσματα». Μια μητέρα, της οποίας ο γιος ζωγράφισε την εικόνα «λανθασμένα», πιέστηκε να μετακινήσει το παιδί της σε μια τάξη για μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Ο ψυχολόγος που έκανε αυτό το κόλπο δεν είχε νόμιμη δικαιοδοσία να το κάνει, αλλά ένα νομοσχέδιο που σχεδόν πέρασε απαρατήρητο από το Κοινοβούλιο θα του επέτρεπε να κάνει ακριβώς αυτό, και πολύ περισσότερα, αν δεν υπήρχε η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρωσίας.

Το νομοσχέδιο, που κατ’ ευφημισμό είχε τον τίτλο «Ψυχολογική Βοήθεια για τον Πληθυσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2014 και προσέφερε «δωρεάν ψυχική θεραπεία» στα παιδιά της Ρωσίας.

Μετάφραση: δώστε στους ψυχολόγους ελευθερία να αξιολογούν και να υποβάλλουν σε τεστ μαθητές του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου χωρίς γονική συναίνεση.

Τέτοιες αξιολογήσεις με τη σειρά τους παράγουν ψυχιατρικές εκτιμήσεις, το 98% των οποίων οδηγούν ένα παιδί σε φάρμακα που καταστρέφουν τον εγκέφαλο ή ακόμη σε κάτι χειρότερο. Επιπλέον, στην περίπτωση της κεντροδυτικής Ρωσίας, το νομοσχέδιο υποχρέωνε τους ψυχιάτρους να μοιράζονται το «εμπιστευτικό» ψυχιατρικό ιστορικό με φορείς επιβολής του νόμου.

Κατά συνέπεια, με βάση μια σύντομη συνέντευξη με έναν ψυχολόγο –και ως απάντηση σε ερωτήσεις, όπως: «Νιώθεις μερικές φορές μελαγχολία;»– ήταν δυνατό να σταλούν τα παιδιά σε σωφρονιστικά ιδρύματα, να εγκλειστούν σε ίδρυμα ή να τα πάρουν από τα σπίτια και τις οικογένειές τους «για το καλό τους».

Η CCHR Ρωσίας δεν ανέχτηκε τίποτε απ’ αυτά και άρχισε τη δουλειά αμέσως.

«Η δουλειά μας βοήθησε στο να σωθούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από υποχρεωτικά ψυχιατρικά τεστ και χορήγηση φαρμάκων».

Η ομάδα έκανε την πρώτη της κίνηση: μια λεπτομερή νομική ανάλυση του νομοσχεδίου, την οποία έστειλαν απευθείας στα μέλη του Κοινοβουλίου και στους συντάκτες του νομοσχεδίου.

Στη συνέχεια στράφηκαν προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διανέμοντας μια κριτική του νομοσχεδίου σε περισσότερα από 1.100 μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, ενημερώνοντας χιλιάδες ανθρώπους λόγω της κάλυψης της είδησης που ακολούθησε.

Για να συνοδεύσουν το έργο τους με ευρεία εκπαίδευση, η ομάδα ταχυδρόμησε σε ολόκληρη τη Ρωσία ντοκιμαντέρ της CCHR σε σχολεία και εκπαιδευτικούς. Το Μάρκετινγκ της Τρέλας ήταν το φιλμ που επιλέχτηκε, το οποίο αποκαλύπτει το μοχθηρό σύστημα του χαρακτηρισμού των ανθρώπων και της χορήγησης φαρμάκων που στηρίζει ολόκληρη τη βιομηχανία της ψυχιατρικής.

Κατόπιν, η Πρόεδρος της CCHR Ρωσίας Tatyana Malchikova έφτιαξε ένα αίτημα στο διαδίκτυο με τίτλο Προστατέψτε τα Γονικά Δικαιώματα. Το αίτημα περιέγραφε τις καταστροφικές επιπτώσεις της νομοθεσίας και απευθυνόταν στην πρόεδρο της επιτροπής που ήταν υπεύθυνη για την αναθεώρηση του νομοσχεδίου. Το αίτημα σύντομα διαδόθηκε στο διαδίκτυο, συλλέγοντας 1.848 υπογραφές.

Επιπλέον, ανήσυχοι γονείς και πολίτες άρχισε να γράφουν προσωπικές επιστολές στο Κοινοβούλιο απαιτώντας αυτό το νομοσχέδιο να σταματήσει πάση θυσία.

Η αρχική νίκη της ομάδας ήρθε στα μέσα Οκτωβρίου. Μετά τη λήψη της νομικής ανάλυσης της CCHR, ένα στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας της Υγείας έγραψε ως απάντηση ότι ήταν στο πλευρό τους και ότι θα προτείνει μια τροπολογία στο νομοσχέδιο που θα προστατεύει τα δικαιώματα των οικογενειών και των παιδιών.

Αυτή ήταν η πρώτη από τις πολυάριθμες επιστολές, η καθεμιά των οποίων ευχαριστούσε τη CCHR για το έργο της και εξέφραζε συμφωνία με την ανάλυση.

«Ο τροχός της μεταρρύθμισης γύρισε» είπε η Malchikova. «Δεν μπορούσε να εμποδιστεί».

Η παραπάνω φράση της έκανε, μέσα σε 4 μέρες, 14 από τους συντάκτες του νομοσχεδίου να αποσύρουν την υπογραφή τους από το νομοσχέδιο. Στις 8 Δεκεμβρίου, το νομοσχέδιο ήταν άκυρο.

Η Malchikova είναι υπερήφανη για τον θρίαμβο εκ μέρους της επόμενης γενιάς της Ρωσίας. Βλέπει το θέμα ως κάτι περισσότερο από μια νομική νίκη.

«Η δουλειά μας βοήθησε να σωθούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από τα υποχρεωτικά ψυχιατρικά τεστ και την υποχρεωτική χορήγηση φαρμάκων» είπε.



ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ

Ως ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η CCHR βασίζεται στις συνδρομές και τις δωρεές προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και να αποκαταστήσει την ηθική στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αναμόρφωση της ψυχικής υγείας, γίνετε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση περισσοτέρων από 180 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις καταχρηστικές πρακτικές στο πεδίο της ψυχικής υγείας.

DOWNLOADS