ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ, ΠΩΣ ΤΑ ΕΚΛΕΙΣΕ Η CCHR ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Μέλη της Επιτροπής Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γερμανίας και άλλοι εξοργισμένοι πολίτες διαμαρτύρονται για τη μεταχείριση της νεολαίας της Γερμανίας στα ιδρύματα ανάδοχης φροντίδας της χώρας.
Η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γερμανίας, βλέποντας την καταστροφική δράση των υπηρεσιών της κοινωνικής πρόνοιας για τη νεολαία και των ιδρυμάτων ανάδοχης φροντίδας παιδιών, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση.

Το 2011, δαπανήθηκαν 178 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες πρόνοιας για τη γερμανική νεολαία για την «προστασία των παιδιών», στην οποία περιλαμβάνεται η απαγωγή παιδιών, που έφτασε στο υψηλότερο από ποτέ επίπεδο δύο χρόνια αργότερα. Πήραν 42.100 παιδιά από τις οικογένειές τους, πολλά από τα οποία τέθηκαν υπό ψυχιατρική περίθαλψη.

Εκεί, έπεφταν συχνά θύματα σεξουαλικής επίθεσης, υπέστησαν βίαιες θεραπείες και κατά τρόπο αναίσχυντο τους χορηγούσαν υπερβολικές δόσεις φαρμάκων. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των κινήτρων που δίνει η Γερμανική Υπηρεσία Πρόνοιας για τη Νεολαία (YWA), η οποία προσφέρει από 1.000 μέχρι 10.000 δολάρια τον μήνα ανά παιδί που τίθεται υπό τη φροντίδα των ιδρυμάτων ανάδοχης φροντίδας: όσο περισσότερες «ψυχικές διαταραχές» τόσο περισσότερα χρήματα, τόσο περισσότερα ψυχοτρόπα φάρμακα.

Η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γερμανίας, βλέποντας αυτή την καταστροφική δράση, άσκησε κριτική στο σύστημα.

Ξεκινώντας το 2010, η CCHR Γερμανίας έκανε πολλές καταγγελίες για αξιωματούχους στο Βρανδεμβούργο, κρατίδιο της Ανατολικής Γερμανίας που περιβάλλει την πρωτεύουσα της χώρας, σχετικά με τον ψυχιατρικό χαρακτηρισμό των παιδιών και τη χορήγηση φαρμάκων σ’ αυτά, πράγματα που γίνονται στα ιδρύματα ανάδοχης φροντίδας.

Η εξοργισμένη Υπουργός Νεολαίας του Βρανδεμβούργου, η Martina Münch, αμέσως διέταξε μια έρευνα σε τρία από τα πιο σκανδαλώδη, τα Ιδρύματα Ανάδοχης Φροντίδας Haasenburg, όπου οι συνθήκες ήταν τόσο άσχημες, που δύο κορίτσια οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία. Τίποτε όμως δε θα μπορούσε να προετοιμάσει το Υπουργείο Νεολαίας για τις εξευτελιστικές πρακτικές που ανακαλύφτηκαν: κορίτσια στην εφηβεία αναγκάζονταν να ξεγυμνώνονται μπροστά στο ψυχιατρικό προσωπικό, τα «επόπτευαν» στο μπάνιο κατά τρόπο ταπεινωτικό, τα κακοποιούσαν σεξουαλικά, τα κρατούσαν κλειδωμένα επί μήνες στην απομόνωση, τα πότιζαν με ναρκωτικά, τα έριχναν σε λήθαργο και τα υπέβαλλαν σε καταναγκαστικό περιορισμό, με αποτέλεσμα να υφίστανται τα πάντα, από μώλωπες μέχρι σπασμένα χέρια.

Κατά συνέπεια, ο εισαγγελέας ξεκίνησε 50 υποθέσεις κακομεταχείρισης εναντίον του προσωπικού και της διοίκησης των ιδρυμάτων.

Η υπουργός Münch έκλεισε τα ιδρύματα και ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας τους, πράγμα που αποτέλεσε την πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση έκλεισε κάποιο ίδρυμα ανάδοχης φροντίδας στην ιστορία της χώρας. Είπε ότι τα Ιδρύματα Haasenburg ποτέ δε θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους γιατί ήταν «ανεπίδεκτα διόρθωσης». Ήταν μια απόφαση που επικυρώθηκε από το Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου.

Στη συνέχεια, έναν χρόνο αργότερα, βάσει παρόμοιων αναφορών, έκλεισαν τέσσερα άλλα ψυχιατρικά ιδρύματα αναδοχής φροντίδας.

«Η ευημερία των εφήβων και την αξιοπρέπειά τους έχουν προτεραιότητα» είπε η Kristin Alheit, Κοινωνική Λειτουργός της Πολιτείας Schleswig-Holstein στη Βόρεια Γερμανία. «Αυτό πρέπει να είναι το μέτρο της κρατικής υπηρεσίας πρόνοιας για τη νεολαία».



ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΣΗ
Πόσοι Ακόμη Θάνατοι Θα Χρειαστεί να Υπάρξουν για να Σταματήσει το Ηλεκτροσόκ;

Η CCHR αποκαλύπτει τους αποδεδειγμένους κινδύνους του ηλεκτροσόκ, στους οποίους περιλαμβάνεται ο θάνατος, οι καρδιοαγγειακές επιπλοκές και η απώλεια μνήμης.

Υπήρξαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι με ζημιά στον εγκέφαλο, και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ακόμη δεν έχει ερευνήσει τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία με ηλεκτροσόκ, που είναι επίσης γνωστή ως ηλεκτροσπασμική θεραπεία (ECT= ηλεκτροσόκ). Αντί γι’ αυτό, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε σχέδια για να την ταξινομήσει εκ νέου ως ασφαλή και αποτελεσματική, ανοίγοντας τον δρόμο για την ευρεία της χρήση.

Σε απάντηση, η CCHR ξεκίνησε μια ανακοίνωση κοινής ωφέλειας που προειδοποιεί για τους αποδεδειγμένους κινδύνους της «θεραπείας» με ηλεκτροσόκ, οι οποίοι περιλαμβάνουν τον θάνατο, τις καρδιοαγγειακές επιπλοκές και την απώλεια μνήμης.

Η CCHR και άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες και γιατροί ζητούν από τους δημιουργούς αυτής της μεθόδου να εκπληρώσουν την εντολή του 1979 του FDA σύμφωνα με την οποία πρέπει να παρέχουν κλινικές αποδείξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Μέχρι σήμερα, τέτοιες κλινικές μελέτες δεν έχουν γίνει.

Παρά το γεγονός αυτό, η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση ωθεί τώρα τον FDA να κατατάξει τη μέθοδο αυτή, όσον αφορά τα παιδιά, σε χαμηλότερη βαθμίδα επικινδυνότητας.

Επισκεφθείτε το cchr.org/ECT για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε αυτή τη θανάσιμη πρακτική.



ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ

Ως ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η CCHR βασίζεται στις συνδρομές και τις δωρεές προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και να αποκαταστήσει την ηθική στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αναμόρφωση της ψυχικής υγείας, γίνετε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση περισσοτέρων από 180 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις καταχρηστικές πρακτικές στο πεδίο της ψυχικής υγείας.

DOWNLOADS