ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Ο Raz Misgav, διακεκριμένος Ισραηλινός δικηγόρος ειδικευμένος στην επιμέλεια ανηλίκων, μιλά για τον αγώνα του υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών σε μια περιοδεύουσα έκθεση Ψυχιατρική: Μια Βιομηχανία Θανάτου.
Ο Raz Misgav, ένας πατέρας που έγινε δικηγόρος ειδικευμένος στην επιμέλεια ανηλίκων, συνεργάζεται με τη CCHR του Ισραήλ για να προσφέρει σε γονείς την ευκαιρία να αντιπαλέψουν τις «εξειδικευμένες μαρτυρίες» των ψυχιάτρων και την επιβαλλόμενη χορήγηση ψυχοτρόπων φαρμάκων στα παιδιά τους.

Μια μητέρα έχει κατασκηνώσει στον δρόμο στην Ιερουσαλήμ περιμένοντας την επιστροφή του γιου της, τον οποίο είχαν πάρει μακριά της βάσει ψευδούς αναφοράς. «Ο υπό συζήτηση ψυχίατρος δε συνάντησε ποτέ το παιδί, παρ’ όλα αυτά έδωσε έγκριση να απομακρυνθεί το παιδί», αναφέρει μια έρευνα που έκανε μια εφημερίδα.

Η εφημερίδα ανακάλυψε ότι αρχικά αυτά τα παιδιά κλείνονται σε ένα κέντρο όπου «παιδιά ακόμη και ηλικίας τριών ετών αξιολογούνται» και «στη συνέχεια υπόκεινται σε φαρμακευτική αγωγή».

Τέτοιους είδους διαπλοκή μεταξύ του Υπουργείου Πρόνοιας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ισραήλ και των ψυχιάτρων είναι κάτι το συνηθισμένο. Εναντίον αυτού του νομικού συστήματος που κάνει μηχανικά τη δουλειά του χωρίς να δίνει σημασία στις συνέπειες αγωνίζεται ο δικηγόρος Raz Misgav ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων όλων των οικογενειών του Ισραήλ. Το 2005 ο Misgav, ενώ εργαζόταν ήδη για τη μεταρρύθμιση των νόμων για τις κοινωνικές υπηρεσίες, παρακολούθησε μια παρουσίαση της CCHR του Ισραήλ στο Κοινοβούλιο και συνειδητοποίησε ποιος είναι ο κακός της υπόθεσης: η ψυχιατρική. Ενημερώθηκε από τη CCHR για τα εγκλήματα της ψυχιατρικής μέσω αποκαλυπτικών φιλμ και ντοκιμαντέρ της CCHR, και από τότε ξεκίνησαν τη συνεργασία τους. Η CCHR στέλνει στον Misgav υποθέσεις εμπλοκής των ψυχιάτρων στην κηδεμονία παιδιών και ο Misgav τις κερδίζει.

«Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με ψυχιάτρους που δίνουν φάρμακα στα παιδιά. Το πρόβλημα αρχίζει με τους κοινωνικούς λειτουργούς και τελειώνει στο ψυχιατρείο», λέει. «Το σύστημα παίρνει τους γονείς που δε θεωρεί κατάλληλους και των οποίων τα παιδιά θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο και τους βάζει σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Αν τα παιδιά ή οι γονείς δε συμφωνήσουν μ’ αυτό, τους χαρακτηρίζουν ως μη φυσιολογικούς ή ψυχικά ασθενείς και τους δίνουν ψυχοτρόπα φάρμακα».

«Αν τα παιδιά ή οι γονείς δε συμφωνήσουν μ’ αυτό, τους χαρακτηρίζουν ως μη φυσιολογικούς ή ψυχικά ασθενείς και τους δίνουν ψυχοτρόπα φάρμακα».

Ο Misgav έχει 100% ποσοστό επιτυχίας στο να σταματά τη διαδικασία πριν πάει στο δικαστήριο και έχει σώσει πάνω από 930 παιδιά από τις καταχρήσεις της ψυχιατρικής.

Έφερε αυτές τις αδικίες ενώπιον του Πρωτοδικείου της Ιερουσαλήμ και η απόφαση που βγήκε επέβαλε να καταγράφονται οι δραστηριότητες των κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να γίνεται εξονυχιστική εξέταση από το δικαστήριο, να μη θεωρούνται πια έγκυρες «γνώμες ειδικών» οι εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών και έδωσε στους γονείς το δικαίωμα να έχουν τη δυνατότητα να καλούν τους δικούς τους μάρτυρες.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ CCHR

Η έκθεση Ψυχιατρική: Μια Βιομηχανία Θανάτου, σε ένα έτος:

5

ΗΠΕΙΡΟΙ

φιλοξένησαν τις περιοδεύουσες εκθέσεις της CCHR κατά το περασμένο έτος

31.000

ΧΙΛΙOΜΕΤΡΑ

ταξίδεψαν οι 14 περιοδεύουσες εκθέσεις, πηγαίνοντας από τη μία μεγάλη πόλη στην άλλη

42

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

σε 42 πόλεις, ενημερώνουν τον κόσμο σχετικά με τους κινδύνους της ψυχιατρικής

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300

ΗΜΕΡΕΣ

με ανοιχτές εκθέσεις όπου ο κόσμος ενημερώνεται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική

110.902

ΑΤΟΜΑ

επισκέφτηκαν την έκθεση μόνο το περασμένο έτος


ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

Ως ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η CCHR βασίζεται στις συνδρομές και τις δωρεές προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και να αποκαταστήσει την ηθική στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αλλαγή στο πεδίο της ψυχικής υγείας, γίνετε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση περισσοτέρων από 180 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις βίαιες πρακτικές των ψυχιάτρων.

DOWNLOADS