Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ 89 ΨΥΧΙΑΤΡΩΝ

(Πάνω) Τα στελέχη του Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σαιντ Μαριάνα σκύβουν το κεφάλι σε ένδειξη απολογίας μετά την ανάκληση της άδειας που κατείχαν 23 από τους ψυχιάτρους και επόπτες ιατρούς τους. (Κορυφή δεξιά) Ο Συντονιστής της CCHR στην Ιαπωνία αποκαλύπτει τις στατιστικές: 20.000 οι νεκροί σε ψυχιατρικά νοσοκομεία μέσα σε έναν χρόνο. (Πάνω δεξιά) Επισκέπτες περιηγούνται στην έκθεση Ψυχιατρική: Μια Βιομηχανία Θανάτου.
Η CCHR του Τόκιο, μετά από μια διετή διεξαγωγή έρευνας και με μια δημόσια καμπάνια κατακραυγής, ανάγκασε το Υπουργείο Υγείας να ασχοληθεί με τον περιορισμό των καταχρήσεων της ψυχιατρικής.

Μετά από ένα φρικτό περιστατικό το οποίο έδειξε τις καταστροφικές συνέπειες της ψυχιατρικής «θεραπείας», ο Υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας ανακάλεσε τις άδειες 89 ψυχιάτρων, πράγμα που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ, γιατί απέκτησαν πιστοποιητικά με δόλιο τρόπο. Επίσης, απέρριψε τις άδειες σε τέσσερις από πέντε νέους υποψηφίους, γιατί υπήρχαν υποψίες ότι οι αιτήσεις τους περιείχαν ψευδή δεδομένα.

Για να μπορέσει κανείς να κλείσει ασθενείς σε ψυχιατρείο χωρίς τη συναίνεσή τους ή να τους θέσει υπό περιορισμό ή σε απομόνωση, απαιτείται να έχει άδεια άσκησης του επαγγέλματος ως ψυχίατρος. Δεν υπάρχει όμως κανένα σύστημα ελέγχου και επομένως οι ψυχίατροι είναι ελεύθεροι να προβαίνουν σε εγκλεισμούς, να δίνουν φάρμακα/ναρκωτικά, να βάζουν ανθρώπους σε απομόνωση και να τους θέτουν υπό περιορισμό, ενώ παράλληλα χρεώνουν επιπλέον αμοιβές για «επαγγελματικές» υπηρεσίες.

Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες η Ιαπωνία σημείωσε σταθερή άνοδο στον αριθμό των νοσηλευομένων σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, φτάνοντας έτσι να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών ψυχιατρείου στον κόσμο και 290.000 ασθενείς σε ψυχιατρικά νοσοκομεία. Σχεδόν οι μισοί απ’ αυτούς ήταν έγκλειστοι χωρίς τη συναίνεσή τους και περίπου 1.800 πεθαίνουν κάθε μήνα.

Η CCHR του Τόκιο, αφού επί πολλά έτη αποκάλυπτε τις σοκαριστικές στατιστικές της ψυχιατρικής, αποφάσισε ότι ήταν καιρός η κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να σταματήσει αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Το 2015 η CCHR του Τόκιο πίεσε το Υπουργείο Υγείας να κάνει τη δική του έρευνα, ξεκινώντας με το Πανεπιστήμιο Σαιντ Μαριάνα. Το υπουργείο έφερε στο φως αποδείξεις ότι κάποιοι ψυχίατροι είχαν γράψει ψεύτικα στοιχεία στις αιτήσεις που είχαν υποβάλει με σκοπό να αποκτήσουν διάφορες ειδικότητες σχετικές με την πνευματική υγεία. Οι άδειες 23 ψυχιάτρων ανακλήθηκαν λόγω απάτης.

Η CCHR του Τόκιο ζήτησε από το υπουργείο να επανεξετάσει όλες τις άδειες αυτού του είδους. Με το κοινό να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, το υπουργείο ξεκίνησε έναν εξονυχιστικό έλεγχο και ερεύνησε 3.374 άδειες που δόθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Αλλά το υπουργείο καθυστερούσε την έρευνα και απέκρυπτε τα αποτελέσματα.

Σημείο καμπής αποτέλεσε μια από τις χειρότερες υποθέσεις δολοφονίας στην ιστορία της Ιαπωνίας. Κάποιος μανιακός σκότωσε 19 ανάπηρα άτομα και τραυμάτισε άλλα 25. Λίγους μήνες πριν, ο δολοφόνος είχε εγκλειστεί σε ψυχιατρείο παρά τη θέλησή του και αφέθηκε ελεύθερος 12 μέρες αργότερα.

Ο πρωθυπουργός διέταξε να γίνει επανεξέταση του ακούσιου εγκλεισμού. Η CCHR έριξε φως στην αλήθεια για την ψυχιατρική, δείχνοντας ότι οι «θεραπείες» της, στην πραγματικότητα, προκαλούν βία και τάσεις ανθρωποκτονίας.

Έπειτα ακολούθησε αποκάλυψη από τη CCHR ότι ο συγκεκριμένος ψυχίατρος που προέβη στον εγκλεισμό του δολοφόνου είχε αποκτήσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος παράνομα. Ήταν ένας από τους 3.374 ψυχιάτρους που ήταν υπό επανεξέταση από το υπουργείο και δεν είχε βγει ακόμη κάποια απόφαση γι’ αυτόν. Όταν η CCHR έβγαλε στη δημοσιότητα την ιστορία, η επακόλουθη θύελλα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανάγκασε το υπουργείο να κινηθεί και να ανακαλέσει με συνοπτικές διαδικασίες τις άδειες 89 ψυχιάτρων.Ένας εθελοντής της CCHR ξεναγεί επισκέπτες της περιοδεύουσας έκθεσης Ψυχιατρική: Μια Βιομηχανία Θανάτου στην Ταϊτσούνγκ της Ταϊβάν.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΣΗ
Ελάτε μαζί μας σε μια Περιοδεύουσα Έκθεση

Ένας τρόπος με τον οποίο η CCHR (Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) ενημερώνει και διαφωτίζει τον κόσμο σχετικά με τις καταχρήσεις της ψυχιατρικής είναι μέσω των περιοδευουσών εκθέσεων με τίτλο Ψυχιατρική: Μια Βιομηχανία Θανάτου. Αυτές οι προηγμένης τεχνολογίας παρουσιάσεις τεκμηριώνουν το γεγονός ότι η ψυχιατρική είναι μια βιομηχανία που υποκινείται από το κέρδος, ενώ η δήθεν βοήθειά της συχνά καταλήγει σε θάνατο. Αυτή η περιήγηση που γίνεται χωρίς την ανάγκη ξεναγού, η οποία περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ και παρουσιάσεις, είναι η πιο ολοκληρωμένη πηγή ενημέρωσης σχετικά με τις παρελθοντικές αλλά και τις σύγχρονες θεωρίες και πρακτικές της ψυχιατρικής.

Αυτά τα «κινητά μουσεία» ταξιδεύουν σε έξι ηπείρους, από το ένα μέρος στο άλλο, για να προσεγγίσουν τους πάντες με την αλήθεια. Δεν είναι μόνο ένας καλός τρόπος για να ενημερωθείτε καλύτερα εσείς οι ίδιοι, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να βοηθήσετε εθελοντικά τη CCHR, ώστε να μεταδοθεί αυτή η αλήθεια και σε άλλους. Μπορείτε να βοηθήσετε στη διαφήμιση, στις περιηγήσεις, στην υποδοχή των ατόμων, στην παράδοση σεμιναρίων και σε άλλα.

Για να μάθετε πού θα ανοίξει η επόμενη έκθεση στην περιοχή σας και πώς μπορείτε να συμμετέχετε μαζί μας, παρακαλούμε, επικοινωνήστε μαζί μας.


ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

Ως ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η CCHR βασίζεται στις συνδρομές και τις δωρεές προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και να αποκαταστήσει την ηθική στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αλλαγή στο πεδίο της ψυχικής υγείας, γίνετε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση περισσοτέρων από 180 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις βίαιες πρακτικές των ψυχιάτρων.

DOWNLOADS