Απαίτηση Ανάληψης Ευθύνης
ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ο δεκανέας Andrew White ήταν ένας υγιής νέος 23 ετών, ένας πεζοναύτης γεμάτος ενθουσιασμό, ο οποίος είχε επιστρέψει από ένα ταξίδι διάρκειας εννέα μηνών στο Ιράκ. Όπως και τόσοι άλλοι συνάδελφοί του στον στρατό, υπέφερε από τις φαινομενικά φυσιολογικές εντάσεις που προκαλούνται από έναν πόλεμο – αϋπνία, εφιάλτες και ανησυχία. Ο νεαρός δεκανέας στράφηκε στο σύστημα ψυχικής υγείας του στρατού για να ζητήσει βοήθεια.

«Ο Andrew θα είναι πάντα στις καρδιές μας ως ένας αριστούχος μαθητής, ένας Πρόσκοπος, ένας Πεζοναύτης των ΗΠΑ, ένας γιος».
– Shirley White, μητέρα του Andrew

Για πάνω από 11 μήνες οι γιατροί της Διοίκησης Βετεράνων συνταγογραφούσαν στον Andrew ένα κοκτέιλ από 19 διαφορετικά φάρμακα – περιλαμβανομένων αντικαταθλιπτικών, αντιψυχωτικών και βενζοδιαζεπινών (ηρεμιστικών). Η οικογένειά του έβλεπε την τρομερή σωματική, διανοητική και ψυχική παρακμή του Andrew και μέσα σε λίγους μήνες είχε γίνει αγνώριστος.

Η μητέρα του Andrew, Shirley White, είπε: «Δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Ήταν σαν ένα ζόμπι. Ήταν σαν να φροντίζαμε ένα ηλικιωμένο άτομο». Όταν η ίδια και ο σύζυγός της Stan ρώτησαν τους γιατρούς του Andrew σχετικά με τις παρενέργειες των φαρμάκων, εκείνοι είπαν: «Χρειάζεται χρόνος (για να φέρουν αποτέλεσμα τα χάπια)».

Ένα από τα φάρμακα που είχε συνταγογραφηθεί στον Andrew ήταν το αντιψυχωτικό Seroquel, το οποίο συνταγογραφήθηκε στη διπλάσια δόση από τη μέγιστη συνιστώμενη δόση για κάποιον που είναι «σχιζοφρενής» ή «ψυχωτικός». Ο Andrew δεν ήταν ούτε το ένα ούτε το άλλο και όμως η δόση αυξανόταν συνεχώς – από τα 20mg στα 1.600mg.

Το 2011 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε προειδοποιήσεις για το Seroquel, διότι «μπορούσε να σχετίζεται με αιφνίδια καρδιακή προσβολή». Η προειδοποίηση εξεδόθη πολύ αργά για τον Andrew. Πέθανε ξαφνικά στον ύπνο του τον Φεβρουάριο του 2008. Ο ιατροδικαστής απεφάνθη ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από «υπερβολική χορήγηση φαρμάκων». Ο Stan και η Shirley White μετέτρεψαν τον τραγικό θάνατο του γιου τους σε μια σταυροφορία για καλύτερη φροντίδα και για εναλλακτικές θεραπείες για τους άλλους βετεράνους. Το 2013, αφού πέρασαν μήνες υποβάλλοντας εκθέσεις και διάφορα έγγραφα σχετικά με το Seroquel στις στρατιωτικές αρχές, έλαβαν μια επιστολή από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ με την οποία τους γνωστοποίησαν ότι είχαν αφαιρέσει το Seroquel από το «εγκεκριμένο» συνταγολόγιο. Η οικογένεια White και άλλες οικογένειες θυμάτων χορήγησης ψυχοφαρμάκων στον στρατό συνεχίζουν να αγωνίζονται στο πλευρό της CCHR, προκειμένου να καταφέρουν να αποκτήσουν μια εγγύηση ότι το Seroquel και άλλα θανατηφόρα φάρμακα δε θα συνταγογραφούνται.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Φάρμακα και Θάνατος

2012: Περισσότεροι στρατιώτες πέθαναν λόγω αυτοκτονίας παρά στη μάχη, με ρυθμό ενός κάθε μέρα. Οι αυτοκτονίες βετεράνων φτάνουν τις 22 ανά ημέρα.

2005-2011: Οι συνταγογραφήσεις ψυχοτρόπων φαρμάκων στον στρατό, τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν τάσεις αυτοκτονίας και βίαιη συμπεριφορά, αυξήθηκαν κατά 696%.

2004-2012: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έλαβε 14.773 αναφορές σχετικά με ψυχοφάρμακα τα οποία προκαλούν δολοφονικές τάσεις, μανία και επιθετικότητα.



ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα βασίζεται στις συνδρομές και τις δωρεές σας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων από την ψυχιατρική και να εξυγιανθεί το πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αναμόρφωση της ψυχικής υγείας, γίνετε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση πάνω από 170 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις καταχρηστικές πρακτικές στο πεδίο της ψυχικής υγείας.

DOWNLOADS