Η Απάτη της Αποκατάστασης: Η Απάτη των Φαρµάκων της Ψυχιατρικής

Τι ελπίδα υπάρχει εκεί;

Μια καθολική, αποδεδειγμένη θεραπεία για τον εθισμό στα φάρμακα δεν θα ήταν ένα καλό πράγμα; Και είναι αυτό δυνατόν;

Καταρχήν, ας ορίσουμε σαφώς τι σημαίνει «θεραπεία». Για το άτομο, θεραπεία σημαίνει μια πλήρης και μόνιμη απουσία οποιασδήποτε ακατανίκητης σωματικής ή ψυχικής επιθυμίας, ανάγκης ή παρόρμησης για φάρμακα. Για την κοινωνία, θεραπεία σημαίνει η αποκατάσταση του εξαρτημένου ως ένα, με συνέπεια, ειλικρινές, ηθικό, παραγωγικό και επιτυχημένο μέλος. Στη δεκαετία του '70, αυτή η πρώτη ερώτηση θα φαινόταν μάλλον παράξενη, αν όχι παράλογη.

«Φυσικά και θα ήταν πολύ καλό!» και «Πλάκα μου κάνεις;» θα ήταν
κοινές απαντήσεις.

Σήμερα, όμως, οι απαντήσεις είναι αρκετά διαφορετικές. Ένας τοξικομανής μπορεί να απαντήσει: «Κοίτα, μην μου μιλάς για θεραπείες. Έχω δοκιμάσει κάθε πρόγραμμα που υπάρχει και απέτυχε. Τίποτα δεν πέτυχε». Ή «Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε την κληρονομικότητα. Ο πατέρας μου ήταν αλκοολικός». Ένας μη ειδικός θα μπορούσε να πει: «Έχουν ήδη βρει την θεραπεία, μεθαδόνη, έτσι δεν είναι;» Ή «Έχουν βρει ότι είναι μια ανίατη ασθένεια του εγκεφάλου, ξέρεις, όπως ο διαβήτης, δεν μπορεί να θεραπευτεί». Ή ακόμα: «Η επιστήμη διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι γι' αυτό, είναι κάτι που έχει να κάνει με μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο».

Πολύ σημαντική θα είναι η απουσία της λέξης, ακόμη και η ιδέα της θεραπείας, είτε μεταξύ των τοξικομανών, των οικογενειών των τοξικομανών, των κυβερνητικών αξιωματούχων, των μέσων επικοινωνίας ή οπουδήποτε αλλού.

Στη θέση της βρίσκονται λέξεις όπως: πάθηση, ασθένεια, χρόνιος, διαχείριση, υποστήριξη, μείωση και υποτροπή. Στους εξαρτημένους που βρίσκονται σε αποκατάσταση έχουν διδάξει να αναφέρονται στους εαυτούς τους ως «ανακάμπτει», ποτέ ως «θεραπεύεται». Δηλωμένο με διάφορους τρόπους, η έμμεση συναίνεση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι η τοξικομανία είναι ανίατη και κάτι που ένας εξαρτημένος θα πρέπει να μάθει είναι: ή να συμβιώνει μαζί—ή να πεθάνει μαζί.

Έχει χαθεί κάθε ελπίδα;

Πριν εξετάσεις αυτό το ερώτημα, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις ένα πράγμα σχετικά με την αποκατάσταση από τα ναρκωτικά σήμερα. Η ελπίδα μας για μια θεραπεία για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά δεν έχει χαθεί, είχε θαφτεί από μια σωρεία ψευδών πληροφοριών και ψευδών λύσεων.

Πρώτα απ 'όλα, συλλογίσου τη μακροπρόθεσμη διάδοση των επικίνδυνων ναρκωτικών από τους ψυχίατρους ως «αβλαβή»:

  • Στη δεκαετία του '60, οι ψυχίατροι έκαναν το LSD όχι μόνο αποδεκτό, αλλά μια «περιπέτεια» για δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, με την προώθηση της ψευδούς ιδέας για τη βελτίωση της ζωής μέσω των «ψυχαγωγικών», παραισθησιογόνων ναρκωτικών.
  • Το 1967, οι ψυχίατροι των ΗΠΑ συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ρόλο των ναρκωτικών κατά το έτος 2000. Ο Νάθαν Κλάιν, ψυχίατρος με επιρροή στη Νέα Υόρκη, ο οποίος υπηρέτησε σε επιτροπές για το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε: «Κατ 'αρχήν, δεν βλέπω πως τα ναρκωτικά είναι πιο αφύσικα από την ανάγνωση, τη μουσική, την τέχνη, τη γιόγκα ή είκοσι άλλα πράγματα – εάν το δείτε από μια ευρεία άποψη».
  • Το 1973, ο ψυχίατρος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Λούις Τ. Ουέστ, έγραψε: «Πράγματι, μια συζήτηση μπορεί σύντομα να μαίνεται μεταξύ ορισμένων κλινικών επιστημόνων σχετικά με το ερώτημα αν το να εμμένεις στην καθαρή από ναρκωτικά κατάσταση του μυαλού, δεν είναι μια απαρχαιωμένη θέση για τον καθένα – γιατρό ή ασθενή – να κρατά».
  • Στη δεκαετία του '80, ο ειδικός στα Καλιφορνέζικα ψυχιατρικά φάρμακα, Ρόναλντ Κ. Σίτζελ, έκανε τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι το να είσαι υπό την επήρεια ναρκωτικών αποτελεί βασική ανθρώπινη «ανάγκη», μια «τέταρτη παρόρμηση» της ίδιας φύσης με το σεξ, την πείνα και τη δίψα.
  • Το 1980, μια μελέτη στο Πλήρες Εγχειρίδιο Ψυχιατρικής ισχυρίστηκε ότι: «αν ληφθεί λιγότερες από δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, η κοκαΐνη δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα».
  • Σύμφωνα με τον επικεφαλή του γραφείου Διοίκησης Επιβολής Φαρμάκων στο Κονέκτικατ, η εσφαλμένη πεποίθηση ότι η κοκαΐνη δεν ήταν εθιστική συνέβαλε στη δραματική αύξηση της χρήσης της στη δεκαετία του 1980.
  • Το 2003, ο Τσαρλς Γκρομπ, διευθυντής της παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Χάρμπορ Ιατρικό Κέντρο, πίστευαν ότι το Έκσταση (παραισθησιογόνο φάρμακο του δρόμου) ήταν δυνητικά «καλό φάρμακο» για τη θεραπεία του αλκοολισμού και της χρήσης ναρκωτικών.

Σήμερα, οι ρυθμιστικοί οργανισμοί των ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο εγκρίνουν τις κλινικές δοκιμές για τη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών για να χειριστούν οτιδήποτε, από το άγχος μέχρι τον αλκοολισμό, παρά το γεγονός ότι τα ναρκωτικά είναι γνωστό ότι προκαλούν ψύχωση.

Η αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποτυχία να σταματήσει ένας από τους πιο επικίνδυνους εμπόρους ναρκωτικών όλων των εποχών: ο ψυχίατρος. Η θλιβερή ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος έχει επίσης καταστήσει τον εαυτό του σε θέσεις που του επιτρέπουν να ελέγχει το πεδίο αποκατάστασης από τα ναρκωτικά, έστω και αν δεν μπορεί να επιδείξει αποτελέσματα για τα δισεκατομμύρια που χορηγούνται από τις κυβερνήσεις και τα νομοθετικά σώματα. Οι κυβερνήσεις, οι ομάδες, οι οικογένειες και τα άτομα που συνεχίζουν να δέχονται την ψευδή πληροφόρησή του και τις τεχνικές αποκατάστασης από τα ναρκωτικά, το κάνουν με δική τους ευθύνη. Οι πιθανότητες συντριπτικά προβλέπουν ότι θα αποτύχουν από κάθε άποψη.

Ο εθισμός στα ναρκωτικά δεν είναι μια ασθένεια. Οι πραγματικές λύσεις υπάρχουν.

Η εκκαθάριση των ψευδή δεδομένων της ψυχιατρικής σχετικά με τα ναρκωτικά και τον εθισμό δεν είναι μόνο ένα θεμελιώδες τμήμα της επιστροφής της ελπίδας, είναι το πρώτο βήμα προς την επίτευξη πραγματικής αποκατάστασης από τα ναρκωτικά.

Φιλικά,

Γιαν Ίστγκεϊτ,
Πρόεδρος
της Επιτροπής Πολιτών
για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς

DOWNLOADS