Μαζική Απάτη: Η Διεφθαρµένη Βιοµηχανία της Ψυχιατρικής

Για δεκαετίες, οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι διεκδικούσαν το μονοπώλιο στον τομέα της ψυχικής υγείας. Οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης υγείας τους παρείχαν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για τη θεραπεία «ψυχικών νόσων» και ως αντίκρισμα αντιμετώπιζαν την απαίτηση του κλάδου για ακόμη περισσότερους πόρους για τη βελτίωση της κατάστασης της ψυχικής υγείας που υποτίθεται ότι συνεχώς επιδεινώνεται. Δεν υπάρχει κανένας άλλος κλάδος που να αποτυγχάνει συνεχώς και να αναμένει να λάβει ακόμα περισσότερη χρηματοδότηση.

Σημαντικό μέρος αυτών των επιδοτήσεων και των ασφαλιστικών αποζημιώσεων έχουν χαθεί λόγω οικονομικών ατασθαλιών στον κλάδο της ψυχικής υγείας, ένα διεθνές πρόβλημα που υπολογίζεται ότι κοστίζει περισσότερο από εκατό δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια από απάτες στην υγειονομική περίθαλψη κάθε χρόνο. Μέχρι και 20 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά, χάνονται από δόλιες πρακτικές στον τομέα της ψυχικής υγείας.
  • Μια από τις μεγαλύτερες μηνύσεις για απάτη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην ιστορία των ΗΠΑ αφορούσε τον κλάδο της ψυχικής υγείας παρόλο που αποτελεί το μικρότερο τομέα στο γενικότερο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης.
  • Μια μελέτη των Μέντικεϊντ και Μεντικέαρ στις ΗΠΑ σχετικά με τις ασφαλιστικές απάτες, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη, για μια περίοδο είκοσι ετών, έδειξε ότι η ψυχιατρική έχει το χειρότερο ιστορικό απ’ όλες τις ιατρικές ειδικότητες.
  • Η Γερμανία αναφέρει ότι χάνει κατά προσέγγιση 1 δισεκατομμύριο δολάρια από απάτες κάθε χρόνο.
  • Στην Αυστραλία, οι απάτες στην υγειονομική περίθαλψη και η υπερχρέωση των ασθενών κοστίζουν στους φορολογουμένους 330 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
  • Στο Οντάριο, στον Καναδά, ο ψυχοθεραπευτής Μάικλ Μπόγκαρντ καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για απάτη κατά της κυβέρνησης ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, η μεγαλύτερη ιατρική υπόθεση απάτης στην ιστορία της περιοχής.

Ο Μαρκ Σίλερ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Παθολόγων και Χειρούργων, παραδέχθηκε: «Έχω δει συχνά ψυχιάτρους να κάνουν διαγνώσεις σε ασθενείς από μια ευρεία γκάμα ψυχιατρικών ασθενειών οι οποίες δεν αποδεικνύονται, για να οικειοποιηθούν τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις».

Εντούτοις, οι σύλλογοι ψυχιάτρων και ψυχολόγων δεν ασκούν κανένα έλεγχο σ’ αυτή την εγκληματική συμπεριφορά. Αντιθέτως, ως πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης (APA), ο Πολ Φινκ αλαζονικά παραδέχθηκε: «Είναι καθήκον της APA να προστεύει τη δύναμη των ψυχιάτρων να κερδίζουν χρήματα».

Το μονοπώλιο στην ψυχική υγεία σημαίνει, στην πραγματικότητα, μηδενική λογοδοσία και μηδενική ευθύνη για τις αποτυχίες της. Αυτό επέτρεψε στους ψυχιάτρους και στους ψυχολόγους να διαπράξουν πολύ περισσότερα από απλές οικονομικές απάτες. Ο κατάλογος των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από αυτούς τους «επαγγελματίες» περιλαμβάνει από απάτες και παράνομη διακίνηση ναρκωτικών μέχρι βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, επιθέσεις, ανθρωποκτονίες και δολοφονίες.

Ο πρωταρχικός σκοπός της θεραπείας στον τομέα της ψυχικής υγείας πρέπει να είναι η θεραπευτική φροντίδα, η θεραπεία των ατόμων που υποφέρουν από συναισθηματικές διαταραχές. Ποτέ δεν πρέπει να είναι το οικονομικό ή προσωπικό κέρδος του επαγγελματία. Αυτοί που υποφέρουν είναι βέβαια ευάλωτοι και ευαίσθητοι. Συνεπώς, η σωστή θεραπεία απαιτεί το υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας και ακεραιότητας του επαγγελματία.

Καθώς η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι υπάρχουν πολλοί εγκληματίες επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής υγείας, η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημιούργησε μια βάση δεδομένων στο www.psychcrime.org που αναφέρει πολλούς από τους ανθρώπους στον τομέα της ψυχικής υγείας οι οποίοι έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί.

Δημιουργήθηκε γιατί μεγάλος αριθμός καταδικασθέντων επαγγελματιών ψυχικής υγείας συνεχίζουν να αναζητούν εργασία στον τομέα της ψυχικής υγείας και ένας από τους βασικούς σκοπούς της είναι να ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με την προϊστορία των εν λόγω ατόμων.

Δεν υπάρχει χώρος για εγκληματικές προθέσεις ή πράξεις στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η CCHR συνεργάζεται και με άλλους για να εξασφαλίσει ότι τηρείται αυτό το πρότυπο.

Οι πληροφορίες αυτές προσφέρονται ως εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος προς υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ερευνητές για τις απάτες στην υγειονομική περίθαλψη, διεθνείς αστυνομικούς οργανισμούς, συμβούλια αδειοδότησης ιατρών και ψυχολόγων και προς το ευρύ κοινό με σκοπό να σταματήσει την εγκληματική ψυχιατρική εξαπάτηση του συστήματος ψυχικής υγείας.

Φιλικά,


Γιαν Ίστγκεϊτ,
Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτών

για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς

DOWNLOADS