Κεφάλαιο 6: Υπηρεσία Ελέγχου

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΣ ΑΠΟΥΣΑ

Γιατί λοιπόν επιτρέπονται τόσα πολλά επικίνδυνα ψυχοτρόπα φάρμακα στην αγορά;

Ένας λόγος μπορεί να είναι το πήγαινε έλα μεταξύ κυβέρνησης, ακαδημαϊκών κύκλων και φαρμακοβιομηχανιών, όπου οι επιτροπές που προτείνουν την έγκριση ψυχοτρόπων φαρμάκων εδώ και καιρό αποτελούνται από ψυχίατρους που συνδέονται οικονομικά με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ακόμα ένας λόγος μπορεί να είναι ότι αντί να υπάρχει μια λειτουργία που να εξασφαλίζει την παρακολούθηση του προϊόντος μετά την κυκλοφορία του, η τελική φάση των κλινικών δοκιμών έχει μετατραπεί σε έρευνα με σκοπό να δοκιμάζει τα ψυχοτρόπα φάρμακα για τη δημιουργία περισσότερων ψυχιατρικών διαταραχών.

Γι’ αυτό το λόγο οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν τριπλάσια περιθώρια κέρδους απ’ ό,τι οι περισσότερες επιχειρήσεις.

Στην πραγματικότητα, τα συνολικά έσοδα των δέκα κορυφαίων φαρμακευτικών στη λίστα των 500 στο περιοδικό Fortune ξεπερνούν τα συνολικά έσοδα των υπόλοιπων 490 επιχειρήσεων.

Και με τόσα πολλά χρήματα να παίζονται, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί δεν ενημερώνονται οι μέτοχοι για την αλήθεια σχετικά με τα φάρμακα των εταιριών στις οποίες επενδύουν.

Αλλά από τη στιγμή που το φάρμακο εγκριθεί, η επόμενη πρόκληση είναι η εξής:

Πώς πείθει κανείς τους γιατρούς που συνταγογραφούν ότι αυτά τα φάρμακα είναι τελείως ασφαλή, αποτελεσματικά και έχουν λίγες παρενέργειες, όταν οι δοκιμές της φαρμακοβιομηχανίας αποδεικνύουν πως αυτό δεν ισχύει;

DOWNLOADS