ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ

Ο αντιπρόσωπος Richard Creagan, ένας γιατρός, ασκεί μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση για να εξαλείψει το νομοσχέδιο που θα έδινε την εξουσία σε ψυχολόγους να συνταγογραφούν ψυχοτρόπα φάρμακα. (Civil Beat/Cory Lum)
Όταν όλα έμοιαζαν ζοφερά για την πολιτεία «Aloha», η CCHR της Χαβάης πλημμύρισε το Καπιτώλιο της Πολιτείας με την αλήθεια για τα ψυχοφάρμακα, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο την τελευταία στιγμή.

«Το νομοθετικό σώμα θεωρεί ότι υπάρχει ένας ανεπαρκής αριθμός από παρόχους ψυχικής υγείας που κάνουν συνταγογραφήσεις και που είναι διαθέσιμοι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του λαού της Χαβάης» είναι οι πρώτες γραμμές από το Νομοσχέδιο 1072 της Βουλής της Χαβάης, ένα νομοσχέδιο που θα έδινε τη δυνατότητα στους ψυχολόγους να συνταγογραφούν ψυχοτρόπα φάρμακα.

Το νομοσχέδιο επισημαίνει την αυτοκτονία ως την «κύρια αιτία θανάσιμων τραυματισμών στη Χαβάη» και την αύξηση του ποσοστού αυτοκτονιών ως δικαιολογία για να διευκολυνθεί η άδεια στις συνταγογραφήσεις. Αλλά αυτά τα φάρμακα δεν θεραπεύουν την αυτοκτονία. Αντίθετα, υπάρχουν 37 επίσημες προειδοποιήσεις σχετικά με αντικαταθλιπτικά που προκαλούν κίνδυνο αυτοκτονίας και απόπειρες, συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης μαύρου κουτιού της FDA των ΗΠΑ σχετικά με την αύξηση των κινδύνων για τάσεις αυτοκτονίας σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Η CCHR είχε ήδη καταψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο προηγουμένως. Το 2006, πέρασε από τη Βουλή και σχεδόν τη Γερουσία. Αλλά όταν έφτασε στην Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτών και Στέγασης, ο πρόεδρος το σταμάτησε από το να ψηφιστεί ποτέ, απορρίπτοντάς το επί τόπου. Ακριβώς πριν, η CCHR της Χαβάης είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο και του είχε δώσει τα ερευνητικά έγγραφα πίσω από τις προειδοποιήσεις μαύρου κουτιού της FDA. Ήταν σοκαρισμένος και έκανε το χρέος του προστατεύοντας τους καταναλωτές εκείνη τη μέρα.

Μια δεκαετία αργότερα, το νομοσχέδιο επέστρεψε. Καθώς αυτός ο πρόεδρος είχε συνταξιοδοτηθεί στο μεταξύ, το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή και τη Γερουσία ανεξέλεγκτο και βρισκόταν ήδη στην Επιτροπή Σύσκεψης της Βουλής προτού οποιοσδήποτε αναγνωρίσει την καταστροφή που ερχόταν. Έμοιαζε λες και οι ενδιαφερόμενοι θα πετύχαιναν τον σκοπό τους, χωρίς καν να συζητήσουν σχετικά με τους κινδύνους των ψυχοτρόπων φαρμάκων.

Η στρατηγική τους ήταν απλή: να πλημμυρίσουν τους νομοθέτες με την αλήθεια, έτσι ώστε να μη στείλουν –για το καλό της ανθρωπότητας– αυτό το νομοσχέδιο στον κυβερνήτη.

Αλλά η CCHR της Χαβάης καταπιάστηκε με αυτό. Η στρατηγική τους ήταν απλή: να πλημμυρίσουν τους νομοθέτες με την αλήθεια, έτσι ώστε να μη στείλουν –για το καλό της ανθρωπότητας– αυτό το νομοσχέδιο στον κυβερνήτη.

Στάλθηκαν καλέσματα για δράση. Οι υποστηρικτές της CCHR έστειλαν επιστολές σε κάθε νομοθέτη, σε 140 συνολικά, προτρέποντάς τους να σταματήσουν το νομοσχέδιο. Εξοπλισμένοι με ενημερωτικά δελτία και ντοκιμαντέρ, επισκέφθηκαν νομοθέτες και βοηθούς πολιτικών. Το μήνυμα: Τα ψυχοτρόπα φάρμακα είναι αναποτελεσματικά στην καλύτερη περίπτωση και θανατηφόρα στη χειρότερη περίπτωση, ανεξάρτητα από το ποιος τα συνταγογραφεί.

Την τελευταία στιγμή, η επιτροπή δεν μπόρεσε να αποδεχτεί την ιδέα να περάσει το νομοσχέδιο, και αυτό ήταν το τέλος του.ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΕΝΑ ΧΑΠΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Οι ψυχιατρικές συνταγογραφήσεις θέτουν σε κίνδυνο εσένα και τα παιδιά σου στο όνομα του κέρδους.

20

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

σε όλο τον κόσμο παίρνουν αυτήν τη στιγμή ψυχοφάρμακα.

ΤΟ 60%

ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

που τους συνταγογραφούνται φάρμακα σε ένα ψυχιατρικό γραφείο φεύγουν με τουλάχιστον δύο φάρμακα, στο 33% συνταγογραφούνται τρία ή περισσότερα.

96.685

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ

πραγματοποιήθηκαν από έναν γιατρό στη Φλόριντα για ψυχιατρικά φάρμακα στη διάρκεια 21 μηνών, περισσότερα από 150 την ημέρα.

37

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

εμφανίζονται σε αντικαταθλιπτικά για τον κίνδυνο αυτοκτονίας ή αποπειρών αυτοκτονίας.

80

ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ

τον χρόνο κερδίζει η βιομηχανία που κατασκευάζει και προωθεί τα συνταγογραφούμενα φάρμακα της ψυχιατρικής.ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ

Ως ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα βασίζεται στις συνδρομές και τις δωρεές σας προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και να ξεδιαλύνει το πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνεις μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αλλαγή στο πεδίο της ψυχικής υγείας, γίνε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση περισσοτέρων από 180 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις βίαιες πρακτικές των ψυχιάτρων.

DOWNLOADS