ΝΕΑ

Η CCHR ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Οι διαδηλωτές της CCHR βρίσκονταν ακριβώς στο κατώφλι του ετήσιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Ένωσης, διαμαρτυρόμενοι για τα περιστατικά κακοποίησης στον τομέα της ψυχικής υγείας και απαιτώντας αναμόρφωση.

Διαδηλωτές της CCHR έξω από το συνεδριακό κέντρο Lisboa, όπου διεξήχθη το ετήσιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Ένωσης (WPA).

Καθώς οι ψυχίατροι από όλο τον κόσμο έφτασαν στο συνεδριακό κέντρο Lisboa στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, για το ετήσιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Ένωσης (WPA), δεν ανέμεναν σε καμία περίπτωση τέτοιο καλωσόρισμα – διαδηλωτές της CCHR από όλη την Ευρώπη που απαιτούσαν την κατάργηση των επιβλαβών ψυχιατρικών πρακτικών. Βρίσκονταν ακριβώς στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου με πανό που διακήρυσσαν «Η ψυχιατρική καταστρέφει τα παιδιά μας», «Ψυχιατρική: ψέματα που καταστρέφουν οικογένειες και ζωές» και «Καταγγείλετε τη χρήση ψυχοφαρμάκων από παιδιά».

Ψυχίατροι ήρθαν σε επαφή με τους διαδηλωτές για να μάθουν περισσότερα, παίρνοντας πορτφόλια της CCHR με δεδομένα και ζωτικές πληροφορίες για να τα διαβάσουν προσεκτικά από μόνοι τους.

Για να διασφαλιστεί ότι τα γεγονότα και οι πληροφορίες ήταν διαθέσιμες στους ντόπιους, η Περιοδεύουσα Έκθεση της CCHR ήταν ανοιχτή για επτά ημέρες στο κορυφαίο θέατρο της Πορτογαλίας, το Coliseu dos Recreios. Η έκθεση αποκαλύπτει τη βάρβαρη ιστορία της ψυχιατρικής. Η WPA είχε επίσης το δικό της βίντεο στο Συνέδριό της που, όπως το έθεσε ένας συμμετέχων, εξερεύνησε «τις λιγότερο θετικές πλευρές της ιστορίας της ψυχιατρικής».

Η Περιοδεύουσα Έκθεση της CCHR ήταν ανοιχτή για επτά ημέρες στο κορυφαίο θέατρο της Πορτογαλίας, το Coliseu dos Recreios.

Αλλά δεν είναι μόνο η κακοποίηση του παρελθόντος, αλλά και αυτή του παρόντος, αυτή για την οποία διαμαρτυρήθηκε η CCHR, ειδικά για την τάση της ψυχιατρικής να χρησιμοποιεί επικίνδυνα φάρμακα ή άλλες απάνθρωπες λύσεις για τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου του ακούσιου εγκλεισμού, των περιορισμών και του ηλεκτροσόκ. Ένας ομιλητής της WPA έκανε την εύστοχη παρατήρηση με ένα απόφθεγμα στο δικό του PowerPoint: «Η σύνταξη μιας συνταγής είναι εύκολη, αλλά η κατανόηση των ασθενών είναι δύσκολη».

Καθώς υπάρχει όλο και περισσότερη επίγνωση για τους κινδύνους των ψυχοτρόπων φαρμάκων και για το γεγονός ότι δεν αποτελούν την πανάκεια όλων των ψυχικών προβλημάτων, ψυχίατροι ήρθαν σε επαφή με τους διαδηλωτές για να μάθουν περισσότερα, παίρνοντας πορτφόλια της CCHR με δεδομένα και ζωτικές πληροφορίες για να τα διαβάσουν προσεκτικά από μόνοι τους.

Αυτό περιλάμβανε μια ανοιχτή επιστολή από τη CCHR προς τη WPA που ήταν αναρτημένη σε έναν μεγάλο πίνακα στην είσοδο. Εκατοντάδες συμμετέχοντες σταμάτησαν για να τη διαβάσουν. Η επιστολή επισήμανε ότι, ενώ η ψυχιατρική κοινότητα έχει διεκδικήσει το μονοπώλιο στον τομέα της ψυχικής υγείας, δεν την έχει χρησιμοποιήσει για να «παραδώσει αγωγή που στοχεύει στη θεραπεία και στην εξασφάλιση πραγματικής ανάκαμψης». Η επιστολή παραθέτει μια σειρά από στατιστικές και περιστατικά κακοποίησης που το αποδεικνύουν αυτό, και τελικά καταλήγει με την απαίτηση ότι «αυτό πρέπει να τελειώσει τώρα. Μη σκοτώνετε άλλους ψυχιατρικούς ασθενείς».

DOWNLOADS