Η CCHR ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Η γερμανική Μπούντεσρατ (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) περνάει έναν νόμο ενάντια στη διαφθορά, προστατεύοντας τους Γερμανούς από την ένωση των ψυχιάτρων και των φαρμακευτικών εταιρειών.
Οι ψυχίατροι που λαμβάνουν δωροδοκίες από φαρμακευτικές εταιρείες ή προωθούν ψευδείς θεραπείες, τώρα δεν θα τη γλιτώσουν εύκολα.

Με 54 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε αντικαταθλιπτικά που είναι γνωστό ότι προκαλούν βίαια και δολοφονική συμπεριφορά, οι ψυχίατροι έχουν εδώ και καιρό εγκαταλείψει τον όρκο του Ιπποκράτη για χάρη του κέρδους.

Στη Γερμανία, πάνω από 575 εκατομμύρια ευρώ πληρώθηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες το 2015 σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και ιατρικά ιδρύματα για διαλέξεις, συμβούλευση, ταξιδιωτικά έξοδα, συνδρομές συσκέψεων και ουσιαστικά σε μισθούς λόγω του ότι συνταγογράφησαν το «σωστό» χάπι.

Ενώ τέτοιου είδους δωροδοκίες προσφέρονται και γίνονται δεκτές από τους γιατρούς σε πολλούς τομείς της ιατρικής, πουθενά αλλού η διαφθορά δεν είναι πιο έκδηλη από την ψυχιατρική. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού SPIEGEL, 35 από τους 37 διευθυντές από γερμανικά πανεπιστημιακά ψυχιατρικά νοσοκομεία έχουν αποδεχθεί τέτοιες πληρωμές.

Με την καθοδήγηση της πολυετούς εκστρατείας της CCHR της Γερμανίας και της υποβολής καταγγελιών και επίσημων εγγράφων σε 3.394 νομοθέτες και κυβερνητικά στελέχη, και με το έργο τους με δικηγόρους, γιατρούς και ειδικούς ενάντια στη διαφθορά, η γερμανική Μπούντεσρατ (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) ενέκρινε έναν νέο «Νόμο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας». Ο νόμος αυτός τροποποιεί τις διατάξεις κατά της δωροδοκίας του γερμανικού Ποινικού Κώδικα για να επεκταθεί η εμβέλεια του κώδικα στον τομέα της υγείας. Ο νόμος κλείνει ένα παραθυράκι που επέτρεπε στους γιατρούς να δέχονται «μπόνους» για την αύξηση των συνταγογραφήσεων από τα φάρμακα μιας εταιρείας. Τέτοιες περιπτώσεις ενδέχεται να τιμωρηθούν νομικά ως εγκλήματα και είναι αξιόποινες με φυλάκιση έως και πέντε χρόνων, τόσο για αυτόν που δέχεται τη δωροδοκία όσο και γι’ αυτόν που την προσφέρει.


ΘΕΛΟΥΜΕ πραγματικά ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΕΑ ΣΟΥ

Ορίστε τι δήλωσαν επισκέπτες αφότου είδαν την έκθεση Ψυχιατρική: Μια Βιομηχανία Θανάτου:

ΜΗΤΕΡΑ

«Τα εκθέματα του Μουσείου Ψυχιατρική: Μια Βιομηχανία Θανάτου πραγματικά με έθλιψαν. Ήμουν εντελώς σοκαρισμένη που οι ψυχίατροι μπορούσαν να είναι τόσο σκληροί με τους ανθρώπους και ειδικά με τα παιδιά. Μου προκάλεσε φρίκη. Έκλαιγα και είχα συναισθηματική αναστάτωση. Σε έκανε να συνειδητοποιήσεις ότι ήθελες πραγματικά να κάνεις κάτι γι’ αυτό».

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

«Λοιπόν η φρίκη είναι φρίκη. Αυτό που είναι απίστευτο είναι ο αριθμός των ατόμων που έχουν επισκεφθεί την ψυχιατρική με την πεποίθηση ότι επρόκειτο να βοηθηθούν, χωρίς να καταλαβαίνουν απόλυτα ή να έχουν τα μάτια τους ορθάνοιχτα όσον αφορά αυτό που θα συναντούσαν εν αγνοία τους. Η άγνοια είναι κίνδυνος. Το Μουσείο της CCHR άνοιξε τα μάτια μου στον κίνδυνο της άγνοιας και τους κινδύνους του εφησυχασμού και τους κινδύνους της αποδοχής χωρίς αμφισβήτηση».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

«Το να μάθω την ιστορία της ψυχιατρικής στο πέρασμα των αιώνων ήταν πραγματικά σημαντικό. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι έπρεπε να μάθω πολλά περισσότερα όσον αφορά το από πού προήλθε η ψυχιατρική».

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

«Κάνοντας την περιήγηση, ήταν πολύ δύσκολο να τα αφομοιώσω, κυρίως επειδή ήταν μάλλον ανησυχητικό ως προς το τι συμβαίνει με την ψυχιατρική βιομηχανία. Η απαρχή της ήταν πολύ ανησυχητική και οι πρόσφατες εξελίξεις της ήταν πάνω κάτω το ίδιο ανησυχητικές με διαφορετικούς τρόπους. Και προς το τέλος της περιήγησης, μου έγινε σαφές ότι αυτό διαπερνά κάθε κοινωνικό στρώμα της σύγχρονης κοινωνίας μας. Άρχισα να συλλογίζομαι ότι πρέπει να υπάρχει κάτι το οποίο εγώ προσωπικά μπορώ να κάνω για να επιφέρω την αλλαγή. Ένιωσα προσωπικά ένα χρέος να βάλω τα δυνατά μου για να βοηθήσω».


ΚΑΝΤΕ ΔΩΡΕΑ

Ως ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα βασίζεται στις συνδρομές και τις δωρεές προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και να ξεδιαλύνει το πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνεις μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αλλαγή στο πεδίο της ψυχικής υγείας, γίνε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση περισσοτέρων από 180 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις βίαιες πρακτικές των ψυχιάτρων.

DOWNLOADS