ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ: ΦΙΛΟΣ Ή ΕΧΘΡΟΣ;

Το ντοκιμαντέρ της CCHR Αυστραλίας, Ψυχιατρική: Φίλος ή Εχθρός; παράχθηκε για να εκθέσει τη βιομηχανία ψυχικής υγείας των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μετά την αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων, η CCHR Αυστραλίας ενημερώνει το 14% του πληθυσμού της χώρας με ένα αντικειμενικό ντοκιμαντέρ.

Η Αυστραλία έχει πληθυσμό 24,1 εκατομμυρίων, αλλά περισσότερες από 35 εκατομμύρια συνταγές φαρμάκων γράφονται κάθε χρόνο, με 9 δισεκατομμύρια δολάρια να δαπανώνται ετησίως στην ψυχική υγεία.

Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η CCHR Αυστραλίας κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ, Ψυχιατρική: Φίλος ή Εχθρός; Η Κρυμμένη Ιστορία της Ψυχιατρικής της Αυστραλίας. Αυτό αποκαλύπτει την ψυχιατρική της Αυστραλίας, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960 με τη διαβόητη «θεραπεία με βαθύ ύπνο». Η πρακτική οδήγησε στον θάνατο 24 ασθενών σε διάστημα 16 χρόνων. Οι ασθενείς βρίσκονταν σε κωματώδη κατάσταση για μέχρι και 14 μέρες με μεγάλες δόσεις φαρμάκων, ενώ ταυτόχρονα λάμβαναν πολλά ηλεκτροσόκ. Μια Βασιλική Επιτροπή της κυβέρνησης που είχε ανατεθεί για να διερευνήσει τις καταχρήσεις, περιέγραψε τον εφευρέτη του βαθύ ύπνου, Harry Bailey, ως «διπρόσωπο, δόλιο, υποκριτή και ανήθικο».

Παρά την έρευνα της Βασιλικής Επιτροπής, οι ψυχίατροι της Αυστραλίας συνεχίζουν τις καταστροφικές τους πρακτικές. Στα θύματα της ψυχιατρικής συνταγογραφούνται φάρμακα βάσει αυθαίρετων αξιολογήσεων με το 90% των ψυχιάτρων να αδυνατούν να συμφωνήσουν ως προς τη διάγνωση.

Το BBC της Βρετανίας είχε 10 εθελοντές, οι μισοί από τους οποίους είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με μια ψυχική διαταραχή, που τους παρατήρησαν τρεις ειδικοί της ψυχικής υγείας που επρόκειτο μετά να καθορίσουν ποιος είχε διαγνωστεί με τι. Μετά από μια βδομάδα παρατήρησης μπόρεσαν να δώσουν τη σωστή απάντηση για λιγότερους από τους μισούς. Οι διαταραχές προέρχονται από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, οι οποίες δημιουργούνται από ψηφοφορία και όχι από επιστημονική μελέτη ή αποδείξεις. Η Aileen Wright, μια νοσοκόμα ψυχιατρείου είπε: «Στους ανθρώπους αρέσει απλώς να προσθέτουν μια ταμπέλα και μετά μπορούν να κοιτάνε στο βιβλίο τους και να λένε: “Αυτό είναι το φάρμακο γι’ αυτό το πρόβλημα, επομένως τώρα ξέρω πώς να το θεραπεύσω”».

Από το 1993 ως το 2012, η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε 505% αύξηση των δαπανών στα αντικαταθλιπτικά, 5.035% ακόμη στα αντιψυχωσικά, και 12.016% ακόμη στα διεγερτικά φάρμακα. Τι κάνουν αυτά τα φάρμακα στους ασθενείς; Η Barbara Schmidt, μια κοινωνικός λειτουργός μάς λέει: «Ξαφνικά δεν μπορούν να βιώσουν τη ζωή στο έπακρο, δεν αισθάνονται πραγματικά όλη αυτή τη χαρά όταν βλέπουν τα παιδιά τους».

«Στους ανθρώπους αρέσει απλώς να προσθέτουν μια ταμπέλα και μετά μπορούν να κοιτάνε στο βιβλίο τους και να λένε: “Αυτό είναι το φάρμακο γι’ αυτό το πρόβλημα, επομένως τώρα ξέρω πώς να το θεραπεύσω”».

Προσθέστε σ’ αυτό τις παρενέργειες φόνου και αυτοκτονίας που υπάρχουν μερικές φορές. Μια μητέρα δέχτηκε τη συμβουλή να πάρει τον γιο της, που ήταν εξαιρετικά στεναχωρημένος για το κορίτσι του, σε συμβούλευση. Μετά από πέντε λεπτά ο ψυχίατρος που είδε έβγαλε το συμπέρασμα: «Φαίνεται ότι μάλλον έχει κατάθλιψη, θα συνιστούσα το Prozac». Μέσα από έναν μήνα δεν ήταν ο ίδιος. «Μετά βίας αναγνωρίζω τον γιο μου, το παιδί που ήταν πολύ φιλόδοξο και ταλαντούχος μαθητής, που ήταν τρυφερός και πονόψυχος και πολύ δημοφιλής, έγινε ένα παιδί που δεν ήθελε πια να πάει σχολείο, που έγινε επιθετικός και θυμωμένος όλη την ώρα. Ξανά και ξανά πήγα στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και είπα: “Είμαι πραγματικά ενάντια σ’ αυτό, δε θέλω να παίρνει Prozac,” και η ανταπόκριση του ψυχιάτρου ήταν να μου πει ότι πρέπει να σταματήσω να διαβάζω έρευνες και να ησυχάσω, ότι αυτός είναι ο γιατρός κι εγώ είμαι απλώς μια μητέρα και ότι πρέπει να εμπιστευτώ την επαγγελματική του κρίση» είπε η μητέρα του. Ο γιος της κρεμάστηκε στο οικογενειακό γκαράζ.

Το ντοκιμαντέρ Ψυχιατρική: Φίλος ή Εχθρός; προωθήθηκε μέσω προβολών στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, καθώς και μέσα από διαφημίσεις σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο. Όλη η διαφήμιση καθοδήγησε το κοινό στην ιστοσελίδα για τη CCHR Αυστραλίας για να δουν το ντοκιμαντέρ. Είχαμε την υποστήριξη μιας αποστολής σε όλη τη χώρα από το DVD Ψυχιατρική: Φίλος ή Εχθρός; σε εκείνους που επηρεάστηκαν άμεσα από τη βιομηχανία της ψυχιατρικής και των βασικών φορέων. Η CCHR Αυστραλίας ενημέρωσε πάνω από το 14 τοις εκατό του πληθυσμού της Αυστραλίας με την αλήθεια για την ψυχιατρική κατάχρηση.


ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ως ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η CCHR βασίζεται στις συνδρομές και τις δωρεές προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και να αποκαταστήσει την ηθική στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αλλαγή στο πεδίο της ψυχικής υγείας, γίνετε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση περισσοτέρων από 180 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις βίαιες πρακτικές των ψυχιάτρων.

DOWNLOADS