ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ ΜΕ ΨΥΧΟΤΡΟΠΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Υπήρχαν στοιχεία ότι ο Nikolas Cruz έπαιρνε τακτικά τα ψυχοφάρμακά του πριν σκοτώσει 17 μαθητές στο τότε σχολείο του στο Πάρκλαντ της Φλόριντα.
Οι μαζικές ένοπλες επιθέσεις δημιουργούν πρωτοσέλιδα στα ΜΜΕ, όμως τα ψυχοφάρμακα πίσω από πολλές είναι εμφανώς απόντα στα άρθρα.

Παρ’ όλο που μπορεί να υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για τις παράλογες πράξεις βίας, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μια νέα αναφορά που δημοσιεύθηκε από τη CCHR Διεθνώς ρίχνει φως σε έναν κοινό παρονομαστή σε πολλές μαζικές ένοπλες επιθέσεις: τα ψυχοτρόπα φάρμακα.

Με εκατομμύρια ανθρώπους που παίρνουν αυτά τα φάρμακα, προφανώς δεν θα βιώσουν όλοι βίαιες αντιδράσεις. Αλλά αυτό που οι προειδοποιήσεις της ρυθμιστικής υπηρεσίας φαρμάκων επιβεβαιώνουν είναι ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού θα τις βιώσει. Όπως τεκμηριώνει η αναφορά της CCHR, υπάρχουν σχεδόν 410 προειδοποιήσεις για ψυχιατρικά φάρμακα, 27 προειδοποιήσεις για βία, μανία, ψύχωση, εχθρότητα, επιθετικότητα ή ιδεασμό ανθρωποκτονίας και 49 για αυτοτραυματισμό ή ιδεασμό αυτοκτονίας ή πραγμάτων σχετικών με την αυτοκτονία.

Μια σημαντική ψυχοφαρμακολόγος τόνισε ότι περίπου το 5% από αυτούς που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά σε κλινικές δοκιμές εγκατέλειψαν τη δοκιμή λόγω της αυξημένης διανοητικής και/ή σωματικής αναστάτωσης. Αν το 5% από τα 41 εκατομμύρια Αμερικανών που παίρνουν αντικαταθλιπτικά βίωσαν μια αυξημένη διανοητική και/ή σωματική αναστάτωση, αυτό ισούται με 2,05 εκατομμύρια άτομα μόνο στις ΗΠΑ. Πόσοι θα μπορούσαν να αναστατωθούν τόσο πολύ ώστε να γίνουν βίαιοι;

Δεν είναι, ίσως, καθόλου τυχαίο που οι πράξεις βίας και οι αυτοκτονίες συνεχίζουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνεται η συνταγογράφηση των ψυχοτρόπων φαρμάκων. Είναι μια περίπτωση όπου παίζουν ρώσικη ρουλέτα με τη ζωή των ανθρώπων.

Η επιβολή του νόμου δεν απαιτείται να ερευνήσει ή να κάνει αναφορά σε σχέση με τη βία που συνδέεται με συνταγογραφούμενα φάρμακα, και τα ΜΜΕ σπάνια θέτουν αυτή την ερώτηση. Από αυτούς που είχαν διαθέσιμα ιατρικά δεδομένα, για πάνω από μια περίοδο τριών δεκαετιών υπήρχαν 65 πολύκροτες πράξεις παράλογης βίας που έχει επιβεβαιωθεί ότι είχαν διαπραχθεί από άτομα που λάμβαναν ή είχαν κόψει τα ψυχοφάρμακα, με αποτέλεσμα 357 νεκρούς και άλλους 336 τραυματίες. Αυτό περιλάμβανε τουλάχιστον 36 πυροβολισμούς σε σχολεία και/ή σχετικές με σχολεία πράξεις βίας.

Ο διαβόητος αρχηγός της συμμορίας στο λύκειο Κολουμπάιν, ο Eric Harris, έπαιρνε το αντικαταθλιπτικό Luvox όταν αυτός και ένας φίλος του σκότωσαν 13 άτομα. Ο Nikolas Cruz, που σκότωσε 17 άτομα στο Γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas, έλαβε θεραπεία στο Henderson Behavioral Health και στα τέλη του 2016 μια αργοπορημένη αναφορά επισήμανε ότι ο Cruz έπαιρνε τα φάρμακά του σε τακτική βάση. Ο Stephen Paddock που πυροβόλησε 58 άτομα σκοτώνοντάς τους σε ένα φεστιβάλ μουσικής στην κομητεία του Λας Βέγκας την 1 Οκτωβρίου 2017, έπαιρνε το ηρεμιστικό-υπνωτικό Valium.

Τα προσωπικά συμφέροντα συνεχίζουν να προωθούν τη χρήση τέτοιων φαρμάκων, καθώς η ψυχιατρική-φαρμακευτική βιομηχανία συλλέγει 35 δισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο ετησίως στις ΗΠΑ. Τα αντιψυχωσικά φάρμακα και μόνο προσφέρουν στην παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία τουλάχιστον 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Είναι πιθανόν αυτά τα συμφέροντα να εμποδίζουν μια λεπτομερή έρευνα αυτής της σύνδεσης, παρά τις εκκλήσεις να γίνει μια τέτοια έρευνα από τότε που έγινε η μαζική δολοφονία στο λύκειο Κολουμπάιν το 1999;

Δεν είναι, ίσως, καθόλου τυχαίο που οι πράξεις βίας και οι αυτοκτονίες συνεχίζουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνεται η συνταγογράφηση των ψυχοτρόπων φαρμάκων.

Στο άρθρο της «Τα Όπλα και οι Δόσεις» από το 1999, η πρώην αρθρογράφος του Κογκρέσου και βραβευμένη δημοσιογράφος Kelly Patricia O’Meara δήλωσε: «Παρ’ όλο που η λίστα με τα παιδιά σχολικής ηλικίας που είχαν βίαια ξεσπάσματα βίας αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό – λίγοι στον τομέα της ψυχικής υγείας είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για την πιθανότητα διασύνδεσης μεταξύ των φαρμάκων που συνταγογραφούνται σε μεγάλο βαθμό και της βίας». Τέτοια φάρμακα ήταν ο κοινός παρονομαστής στις περιπτώσεις μαζικού πυροβολισμού στα σχολεία, ανέφερε.

Ως απάντηση, ο τότε Εκπρόσωπος της Πολιτείας του Κολοράντο Penn Pfiffner ηγήθηκε μιας ακρόασης για να καταπιαστεί με τη σύνδεση ανάμεσα στη βίαιη συμπεριφορά και τα ψυχοτρόπα φάρμακα. Όπως ανέφερε: «Υπάρχουν αρκετές συμπτώσεις και αρκετές επαγγελματικές γνωματεύσεις από αναγνωρισμένους επιστήμονες που μας οδηγούν στο να ασχοληθούμε με το θέμα σε νομικό επίπεδο και να ρωτήσουμε περαιτέρω ερωτήσεις».


ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

Ως ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η CCHR βασίζεται στις συνδρομές και τις δωρεές προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και να αποκαταστήσει την ηθική στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αλλαγή στο πεδίο της ψυχικής υγείας, γίνετε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση περισσοτέρων από 180 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις βίαιες πρακτικές των ψυχιάτρων.

DOWNLOADS