Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ – Η JASMINE ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ ΠΙΣΩ

Οι αδελφές Sydney (αριστερά) και Jasmine Toache προτού μοιραστούν τη μάχη ενάντια στο δηλητήριο των ψυχοφαρμάκων λόγω της αδερφικής αγάπης.
Όταν συνταγογραφήθηκαν ψυχοφάρμακα στην εφτάχρονη Sydney, αυτή έγινε ένα «ερείπιο». Και ίσως να είχε παραμείνει χαμένη αν δεν υπήρχε η αγάπη της αδερφής της και η αδιάκοπη αναζήτησή της με σκοπό να τη φέρει πίσω.

Η Sydney, η νεότερη αδελφή της Jasmine, ήταν ένα τολμηρό παιδί – δημιουργικό, μέσα στις τέχνες και τραγουδούσε κάθε λεπτό. Ένα από αυτά τα παιδιά που σε κάνουν να σκεφτείς: «Πώς είσαι τόσο ευτυχισμένη;».

Και ήταν τόσο ευτυχισμένη, μέχρι που την άρπαξε η ψυχιατρική.

«Οι άνθρωποι έλεγαν συνεχώς στη μητέρα μου ότι η αδερφή μου είχε ADD και ότι έπρεπε να παίρνει Ριταλίνη και ότι χρειαζόταν να την τιθασεύσουν ή να την ηρεμήσουν ή κάτι τέτοιο» λέει η Jasmine.

Όταν ήταν επτά χρονών της συνταγογραφήθηκαν ψυχοφάρμακα.

«Τα φάρμακα την έκαναν να σβήσει» λέει η Jasmine. «Έχασα την αδελφή μου. Ήταν λες και βγάλανε την ψυχή της από μέσα. Ήταν το πιο τρομαχτικό πράγμα που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Δεν τραγουδούσε. Ήταν ήσυχη όλη την ώρα. Είχε απλώς χαθεί».

Όταν η Jasmine πήγε στο κολέγιο, σπούδασε ψυχολογία και ήταν αποφασισμένη να βρει επιλογές για τα παιδιά πέρα από τα ψυχοφάρμακα. Αλλά μέσα σε έναν χρόνο ήθελε να σταματήσει. Ήταν σαν να ξαναζούσε και πάλι τις «στιγμές των βασάνων» της αδελφής της. Ενώ ρωτούσε τον περίγυρό της για λύσεις, ένας καθηγητής της υπέδειξε τη CCHR: «Πρέπει να πας σε αυτό το μουσείο. Θα αλλάξει το σύμπαν σου. Είναι αυτό που ψάχνεις».

Και πήγε. Αυτή και ο σύντροφός της, επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού στην ψυχολογία, επισκέφθηκαν το Μουσείο Ψυχιατρική: Μια Βιομηχανία Θανάτου στη CCHR Διεθνώς. Όταν μπήκαν στο πρώτο δωμάτιο, ήξερε ότι είχε βρει αυτό που έψαχνε.

«Σοκαρίστηκα γιατί ήταν η πλευρά που ήξερα» θυμάται. «Όταν έφτασα στο τμήμα αυτό σχετικά με τα παιδιά, κατέρρευσα – απλώς άρχισα να κλαίω... Σκέφτομαι την αδελφή μου. Σκέφτομαι το τι είχε να αντιμετωπίσει και κανείς δεν ήθελε να έχει αυτήν την επίγνωση ή να πει κάτι όπως: “Αυτό δεν είναι σωστό”».

Η Jasmine επέστρεψε στο μουσείο με τη μητέρα της και την τότε έφηβη αδερφή της. Όταν η Sydney είδε τις προθήκες, αυτό ήταν: είχε βάλει τέλος στα ναρκωτικά. Η στάση της ήταν αλύγιστη.

«Δεν πιστεύω ότι σε οποιοδήποτε παιδί επτά ετών θα έπρεπε να του γίνεται διάγνωση για οτιδήποτε, γιατί είσαι απλώς ένα παιδί» λέει η Sydney.

«Νομίζω ότι το χρειαζόταν αυτό για να δείξει στη μαμά μου να λέει: “Κοιτάξτε, είναι αποδεδειγμένο, αυτό δεν είναι σωστό”» λέει η Jasmine.

Μετά από οκτώ χρόνια που ήταν παγιδευμένη –μια φαρμακωμένη δυστυχία– αυτό αποτέλεσε ένα συγκινητικό τέλος.

«Απλώς την πήρα αγκαλιά» θυμάται η Jasmine. «Και της είπα: “Έφτασε η σειρά σου. Μπορείς τώρα να είσαι ελεύθερη. Θα ελευθερώσεις την ψυχή σου και θα επιστρέψεις στο σώμα σου και θα είσαι εσύ και τίποτα δεν πάει στραβά με εσένα.” Επειδή κανείς ίσως δεν της έδινε αναγνώριση για τις δύσκολες στιγμές που περνούσε, εκτός από εμένα».

Η Sydney παραμένει μακριά από τα ναρκωτικά και τραγουδάει και πάλι. Και οι δύο αδελφές υποστηρίζουν ανοιχτά τη CCHR εναντίον της χορήγησης ψυχοφαρμάκων.Γυναίκα συμμετέχει σε διαμαρτυρία στη Φλόριντα καταδικάζοντας τη χορήγηση ψυχοφαρμάκων σε παιδιά.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΣΗ
Η Ιστορία σου θα Μπορούσε να Παρουσιαστεί

Σε εμπνέουν οι ιστορίες όπου η ψυχιατρική υποτάσσεται στον νόμο; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν η δική σου ιστορία θα μπορούσε να ειπωθεί;

Η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο από επίτροπους, δικηγόρους, επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης, ερευνητές απάτης, συνηγόρους του παιδιού, εκπαιδευτικούς, μητέρες, πατέρες, αδελφούς και αδελφές, που όλοι τους συνδέονται από τον κοινό σκοπό να αποκαταστήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Καθώς το διαβάζεις αυτό, είσαι ήδη μέλος της ομάδας.

Αν έχεις τεκμηριώσει, εκθέσει, ασκήσει δίωξη, αν έχεις προσφύγει στη δικαιοσύνη ή έχεις θεσπίσει νόμους ενάντια στην ψυχιατρική κακοποίηση και θα ήθελες να μοιραστείς τις προκλήσεις που συνάντησες και τις επιτυχίες σου με τους άλλους, θα θέλαμε να ακούσουμε από εσένα καθώς υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μια παρουσίαση για εσένα σε ένα μελλοντικό ενημερωτικό δελτίο.

Επικοινώνησε μαζί μας. Θα πάρουμε συνέντευξη σ’ εσένα μέσω τηλεφώνου ή email αναλόγως και στη συνέχεια θα γράψουμε την ιστορία σου.

Περιμένουμε να ακούσουμε νέα σου!ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ

Ως ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα βασίζεται στις συνδρομές και τις δωρεές σας προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και να ξεδιαλύνει το πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνεις μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αλλαγή στο πεδίο της ψυχικής υγείας, γίνε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση περισσοτέρων από 180 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις βίαιες πρακτικές των ψυχιάτρων.

DOWNLOADS