Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ «ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ» ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ
Οι Νομοθέτες Εστιάζονται στην Υπερβολική Χορήγηση Φαρμάκων/Ναρκωτικών

Η χορήγηση των ψυχοφαρμάκων αποτελεί έναν παράγοντα-κλειδί στο υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των βετεράνων του στρατού, είπαν οι ειδικοί ενώπιον της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών τον Νοέμβριο του 2014.

Απαντώντας στις καταθέσεις μιας ομάδας ειδικών και μιας κατάθεσης που υπέβαλε η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα μέλη της Επιτροπής Υποθέσεων των Βετεράνων εστίασαν περισσότερο στο θέμα της υπερβολικής χορήγησης φαρμάκων/ναρκωτικών σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ακρόαση στο παρελθόν.

Η Επιτροπή, με πρόεδρο τον Γερουσιαστή Bernard Sanders από το Βέρμοντ, άκουσε τη μαρτυρία της Susan Selke, μητέρας του πεζοναύτη Clay Hunt, ο οποίος αυτοκτόνησε σε ηλικία 28 ετών το 2011 μετά από τις περιοδείες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Καθώς παραπονιόταν για κατάθλιψη, οι γιατροί της Διοίκησης Βετεράνων του έδωσαν ένα κοκτέιλ από ψυχοτρόπα φάρμακα και μετά του συνταγογραφούσαν περισσότερα φάρμακα, κάθε φορά που ανέφερε αρνητικά αποτελέσματα, είπε η Selke.

Η εκπρόσωπος της CCHR Linda Lagemann (αριστερά) και η Susan Selke μετά την κατάθεση της Selke σχετικά με τον γιο της, που ήταν πεζοναύτης και αυτοκτόνησε, ενόσω λάμβανε ένα κοκτέιλ από ψυχοτρόπα φάρμακα.

Η κ. Selke ανέφερε ότι ο γιος της είπε περισσότερες από μία φορές: «Με χρησιμοποιούν ως πειραματόζωο για τα φάρμακά τους. Μου δίνουν ένα φάρμακο και, μόλις έχω παρενέργειες, μου δίνουν κάποιο άλλο». Η κατάληξη ήταν η τραγική αυτοκτονία του Hunt.

Στους υπόλοιπους μάρτυρες περιλαμβάνονταν η μητέρα ενός άλλου θύματος αυτοκτονίας, ενός απόστρατου πεζοναύτη, το Πρόγραμμα Τραυματισμένων Πεζοναυτών και ο γενικός διευθυντής της Ομάδας RWB (Red, White και Blue). Οι δύο αυτοί οργανισμοί υποστήριξης βετεράνων εστιάζουν στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων αντί για τη χορήγηση ψυχοτρόπων φαρμάκων στους βετεράνους.

Ο γερουσιαστής John McCain της Αριζόνας ανακοίνωσε στις ακροάσεις του Νοεμβρίου: «Το Υπουργείο Άμυνας έχει τεκμηριώσει περίπου 2.000 αυτοκτονίες από το 2001 έως το 2009 και σήμερα οι υπηρεσίες αναφέρουν περισσότερες από 140 αυτοκτονίες κατά τη διάρκεια του 2010. Παρόλο που η Αεροπορία και το Ναυτικό έχουν προηγουμένως βιώσει ποσοστά αυτοκτονιών υψηλότερα από αυτά που αναφέρονται σήμερα, τα ποσοστά στα Σώματα Στρατού και Πεζοναυτών είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία. Πρόκειται για απώλειες τις οποίες είναι αδύνατον να δεχτεί το έθνος μας και τις οποίες θα πρέπει οι ένοπλες δυνάμεις μας να εργαστούν για να εμποδίσουν, τόσο μεταξύ των στρατιωτών που έχουν λάβει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις όσο και μεταξύ αυτών που δεν έχουν λάβει μέρος».

Η ιστοσελίδα Αναφορά Αυτοκτονιών στον Στρατό αναφέρει ότι οι πραγματικές στατιστικές είναι πολύ χειρότερες από αυτές που αναφέρει ο στρατός: «Από την 11η Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί βετεράνοι έχουν αυτοκτονήσει, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Διοίκηση Βετεράνων και το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, το 20% όλων αυτών που αυτοκτονούν στην Αμερική είναι βετεράνοι. Είναι λυπηρό το ότι καμία εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας ή τηλεοπτικός σταθμός ή άλλη πηγή ειδήσεων δεν ανακοινώνει την είδηση ότι “100.000 βετεράνοι έχουν αυτοκτονήσει από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά”».

Στις αρχές του 2014 η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διοργάνωσε μια ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ Ο Κρυφός Εχθρός: Ανοίγοντας τα Κρυφά Χαρτιά της Ψυχιατρικής στο Καπιτώλιο, προκειμένου να ενημερώσει τα άτομα που λαμβάνουν αποφάσεις αναφορικά με τη σχέση των φαρμάκων/ναρκωτικών και των αυτοκτονιών. Περισσότεροι από 60 βοηθοί των μελών του Κογκρέσου, προσωπικό, εργαζόμενοι στον τομέα της ψυχικής υγείας και άλλοι επαγγελματίες που συνδέονται με τις Επιτροπές Υποθέσεων των Βετεράνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ που εκθέτει την αχαλίνωτη συνταγογράφηση ψυχοτρόπων φαρμάκων σε εν ενεργεία στρατιωτικούς και σε βετεράνους. Ένας από τους ομιλητές ήταν και ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς, ο Eric S. Montalvo, ένας δικηγόρος και απόστρατος Συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και Επίτροπος Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ο οποίος υπηρέτησε για 21 χρόνια ως στρατιωτικός εισαγγελέας και σύμβουλος άμυνας. Επίσης μίλησε ο Δρ Joseph Tarantolo, ψυχίατρος και μέλος του Διεθνούς Συλλόγου για Ηθική Άσκηση της Ψυχολογίας και της Ψυχιατρικής και οι Stan και Shirley White, γονείς του Δεκανέα Πεζοναυτών Andrew White που πέθανε στον ύπνο του από ξαφνική καρδιακή προσβολή, ενώ λάμβανε ένα κοκτέιλ συνταγογραφημένων ψυχοφαρμάκων. (Δείτε «Οι Οικογένειες των Θυμάτων Ζητούν Απαντήσεις»)

Η Έκθεση Μια Βιομηχανία Θανάτου της CCHR
ταξίδεψε για να κάνει μια παρουσίαση με πολυμέσα στο Μόναχο της Γερμανίας, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους από την κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των ψυχιάτρων.

Μια έκθεση του Πενταγώνου από τον Μάρτιο του 2013 τεκμηρίωσε ότι περισσότεροι ενεργοί στρατιώτες πέθαιναν λόγω των αυτοκτονιών παρά λόγω τραυματισμών στη μάχη – μία αυτοκτονία κάθε μέρα. Οι βετεράνοι αυτοκτονούσαν με ρυθμό ενός κάθε 65 λεπτά. Από το 2005 έως το 2011 οι στρατιωτικές συνταγογραφήσεις ψυχοτρόπων φαρμάκων τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν τάσεις αυτοκτονίας και βίαιη συμπεριφορά, αυξήθηκαν κατά 696%.

«Αυτή η τεράστια αύξηση συνέβη, ενώ το σύστημα αναφορών για παρενέργειες φαρμάκων είχε λάβει 14.773 αναφορές σχετικά με ψυχοφάρμακα τα οποία προκαλούν δολοφονικές τάσεις, μανία και επιθετικότητα», είπε ο εκπρόσωπος της CCHR.

Ο Δρ Tarantolo σχολίασε την πρόσφατη αύξηση θανάτων από αιφνίδια καρδιακή προσβολή: «Γνωρίζαμε από το 1958 ότι ξαφνικοί θάνατοι από καρδιακά αίτια μπορούσαν να προκληθούν εξαιτίας της λήψης νευροληπτικών φαρμάκων – αυτή είναι η σωστή ονομασία για τα λεγόμενα “αντιψυχωτικά” φάρμακα, επειδή “νευροληπτικός” σημαίνει ότι “κυριεύει τον εγκέφαλο”. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνα φάρμακα».

«Κάθε βετεράνος, κάθε στρατιωτικός που χρειάζεται βοήθεια θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα, αλλά όχι από έναν ψυχίατρο», είπε ο κ. Tarantolo. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον δουν ανεπίσημα κάποιοι συνάδελφοί του. Ποια είναι μία από τις κύριες αρχές στον στρατό; Να βοηθάς τους συντρόφους σου».

Το ντοκιμαντέρ Ο Κρυφός Εχθρός: Ανοίγοντας τα Κρυφά Χαρτιά της Ψυχιατρικής προβλήθηκε στο Καπιτώλιο για τους βοηθούς των μελών του Κογκρέσου και το προσωπικό που συνδέεται με τις Επιτροπές Υποθέσεων των Βετεράνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Φάρμακα και Θάνατος

2012: Περισσότεροι στρατιώτες πέθαναν λόγω αυτοκτονίας παρά στη μάχη, με ρυθμό ενός κάθε μέρα. Οι αυτοκτονίες βετεράνων φτάνουν τις 22 ανά ημέρα.

2005-2011: Οι συνταγογραφήσεις ψυχοτρόπων φαρμάκων στον στρατό, τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν τάσεις αυτοκτονίας και βίαιη συμπεριφορά, αυξήθηκαν κατά 696%.

2004-2012: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έλαβε 14.773 αναφορές σχετικά με ψυχοφάρμακα τα οποία προκαλούν δολοφονικές τάσεις, μανία και επιθετικότητα.



ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα βασίζεται στις συνδρομές και τις δωρεές σας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων από την ψυχιατρική και να εξυγιανθεί το πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αναμόρφωση της ψυχικής υγείας, γίνετε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση πάνω από 170 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις καταχρηστικές πρακτικές στο πεδίο της ψυχικής υγείας.

DOWNLOADS